PRAVOSUDNI SKANDAL

PRIJAVILA SE ZA SUTKINJU GRAĐANSKOG SUDA, GREŠKOM JU IMENOVALI U KAZNENI SUD Predsjednik DSV-a: 'Tko radi, taj i griješi... razmotrit ćemo opcije'

Predsjednik DSV-a Željko Šarić
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Državno sudbeno vijeće (DSV) našlo se u priličnom skandalu. U kazneni odjel Županijskog suda u Zagrebu, koji rješava najsloženije kaznene predmete u državi, uključujući uskočke, DSV je na prošlomjesečnoj sjednici imenovao sutkinju koja se uopće nije natjecala za kazneni, nego za građanski odjel toga suda.

Riječ je o Ani Jeleč Pecirep, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku, koja radi u stalnoj službi toga suda u Kninu (bivši Općinski sud u Kninu). DSV je u listopadu prošle godine raspisao natječaj za četiri suca kaznenog odjela Županijskog suda u Zagrebu i četiri suca građanskog odjela toga suda na koji su se javila 103 kandidata.

Odluku o imenovanjima četiri kaznena i četiri građanska suca, DSV je donio na sjednici koja je održana 20. listopada ove godine. Da se Ana Jeleč Pecirep javila na natječaj za građanski odjel zagrebačkog Županijskog suda, vidljivo je iz preslike njezine prijave koju posjedujemo. Prema podacima koje smo dobili od glasnogovornice Općinskog suda u Šibeniku, Ana Jeleč Pecirep tek je godinu dana, i to na početku sudačke karijere, davne 1998. radila kao raspravna sutkinja u kaznenim predmetima. Ostatak sudačke karijere, a to znači posljednjih 18 godina, rješavala je građanske spise, a usto je od 2002. do 2014. bila predsjednica Općinskog suda u Kninu. Od proljeća 2014., kad je Općinski sud u Kninu pripojen šibenskom Općinskom sudu, Jeleč Pecirep je voditeljica zemljišno-knjižnog odjela toga suda. Ta sutkinja je u posljednjih 18 godina na kninskom sudu povremeno bila u izvanraspravnim vijećima u kaznenim predmetima (odluke o pritvoru, potvrdi optužnice i sl.), što je često praksa na malim sudovima koji imaju malo sudaca, ali nije sudila u kaznenim predmetima nakon 1998.

- Točno je da se sutkinja Jeleč Pecirep natjecala za sutkinju građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu - potvrdio nam je predsjednik DSV-a Željko Šarić. Zbog čega ju je onda DSV imenovao u kazneni odjel, zaobišavši pri tom čitav niz iskusnih kaznenih općinskih sudaca koji su se javili na natječaj, pitamo ga.

- Tamo gdje odluke donose ljudi, moguće su i greške - odgovorio je. Na pitanje što DSV namjerava nakon te greške učiniti, Željko Šarić je kazao: “Tu odluku smatram propustom DSV-a i sad moramo razmisliti što ćemo učiniti, tj. razmotriti ima li taj propust takvu težinu da poništimo vlastitu odluku. Druga mogućnost je da netko od kandidata koji nisu izabrani podnese ustavnu tužbu protiv te odluke”.

On se sjeća da je netko od članova DSV-a tijekom intervjua sutkinju Jeleč Pecirep pitao je li spremna suditi i u kaznenim predmetima i da je ona izjavila da jest. Na pitanje zbog čega su joj uopće postavljali takvo pitanje, ako je iz njezine prijave bilo jasno da se natječe za građanski odjel, odgovorio je: “Njezinu prijavu na intervjuu nismo imali pred sobom, nego samo životopis, a iz njega nismo mogli zaključiti za koji se odjel natječe”.

Jutarnji list je o problematičnim odlukama DSV-a vezanim uz prošlomjesečno imenovanje četiri suca kaznenog i četiri suca građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu već pisao. U tekstu smo apostrofirali i imenovanje Jeleč Pecirep zbog njezina više nego skromnog iskustva u kaznenoj grani sudovanja, ali tada još nismo imali informaciju da se za kazneni odjel nije ni natjecala.

Sutkinja Ana Jeleč Pecirep u razgovoru za Jutarnji list izjavila je da u imenovanju u kazneni odjel najvećeg Županijskog suda u državi ne vidi ništa sporno.

- Na DSV-u su me pitali jesam li spremna raditi i u kaznenom odjelu i odgovorila sam da jesam. Iza mene je 20 godina sudačkog rada, tijekom kojih sam stekla bogato iskustvo i odlične ocjene na rješavanju konkretnih sudskih predmeta, uključujući kaznene. Po ukupnom broju bodova bila sam sedma na rang-listi na natječaju na kojem sam izabrana. Deset godina sam se javljala na natječaje za napredovanje na viši sud i DSV me više puta odbijao. Svaki put nakon što su me odbili, radila sam još više i dobivala još bolje ocjene za svoj rad. Za sve ostalo molim vas da se obratite DSV-u - kazala je Ana Jeleč Pecirep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:46