DUŽNOSNICI NA UDARU

PRIJAVIO 20 ČLANOVA VLADE Ovo je čovjek zbog kojeg ministrima prijete kazne

Ne mislim ništa o koaliciji sa SDP-om, samo savjesno obavljam svoj posao, kaže Lesar
Zagreb, 281113.Crnomerec.Dragutin Lesar, predsjednik hrvatskih laburista, na konferenciji za medije govorio je o visednevnoj akciji "Pobuna!". Akcijom se upozorava na Vladino sveobuhvatno umanjenje dosadasnjih prava gradjana novim zakonima o radu, mirovinskom osiguranju te o povremenim poslovima, a koja je startala u vise desetaka gradova Hrvatske 26. studenoga ove godine.Na fotografiji: Dragutin Lesar.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Iza osobe koja je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila osam ministara u Vladi te još 14 drugih pomoćnika, zamjenika i ostalih dužnosnika, krije se Dragutin Lesar, saborski zastupnik Hrvatskih laburista, zbog kojeg je Povjerenstvo u četvrtak i pokrenulo postupak.

Ti će dužnosnici, podsjetimo, ili biti kažnjeni ili će ih se opomenuti jer obnašaju visoke funkcije u Vladi, a istodobno su i članovi upravnih vijeća nekoliko državnih agencija, što je protivno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Naime, dužnosnici u pravilu ne smiju biti u upravnim vijećima ustanova i nadzornim odborima, ali im se dopušta da budu u upravnim i nadzornim tijelima najviše dviju agencija uz uvjet da ih je Vlada proglasila pravnim osobama od posebnog državnog interesa. Vlada je to i napravila, ali tek naknadno, nakon što su ovi dužnosnici već imenovani, a Lesar je to shvatio i prijavio ih Povjerenstvu.

Kriv je temperament

To nikako nije u skladu s neformalnim dogovorom Laburista i SDP-a da se više neće napadati ako namjeravaju potpisati predizbornu koaliciju, što je sada vrlo izvjesno. Prema tom “paktu o nenapadanju”, više se ne bi smjelo događati da Laburisti oštro kritiziraju Vladu, a da ih SDP u Saboru proglašava populistima ili da ne žele prihvatiti niti jedan njihov zakonski prijedlog. Ova Lesarova prijava sigurno ne pridonosi nekoj budućoj Kukuriku koaliciji, u kojoj bi trebali sudjelovati i Laburisti, iako naši sugovornici iz SDP-a smatraju da nije riječ o nekom ozbiljnom “zabijanju noža u leđa” te da se iza toga sigurno ne krije neki dublji, politički motiv, nego jednostavno Lesarov temperament.

- Nije mi jasan smisao te njegove prijave, ali ne doživljavam to kao neku štetu za buduću koaliciju. Svaki zastupnik ima svoju neku osobnost, a Lesar se očito specijalizirao za takve stvari i želi na sebe privući pozornost. Mislim da je to napravio kako bi se o tome pisalo, a možda i prikupi neki preferencijalni glas ako bude na listi Kukuriku koalicije - tumači jedan visokopozicionirani SDP-ovac iz Predsjedništva stranke.

Taj SDP-ovac ne smatra da je riječ o velikom propustu, nego o neusklađenosti zakonskih odredbi, a ne očekuje ni kažnjavanje, nego samo opomenu.

Za sukob interesa prijavljeni su ministri Branko Grčić, Gordan Maras, Boris Lalovac, Anka Mrak-Taritaš, Orsat Miljenić, Berislav Šipuš, Darko Lorencin, Ivan Vrdoljak. Tu je i bivši ministar financija Slavko Linić, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, te nekoliko drugih pomoćnika ministara.

Dragutin Lesar kaže da o svojoj prijavi Povjerenstvu nije razgovarao s predsjednicom stranke Nansi Tireli, niti vidi potrebu za time, a o budućim koalicijama sa SDP-om, tvrdi, ne zna ništa jer više nije član rukovodstva stranke.

- Ne mislim ništa o koaliciji sa SDP-om. Ja sam kao saborski zastupnik položio prisegu da ću savjesno obavljati svoj posao.. S gospođom Tireli nisam razgovarao o tome, niti mislim da je potrebno. A nije me nitko ni iz SDP-a zvao - kaže Lesar.

Prijavu je, kaže, napisao nakon što je detaljno proučio stotinjak dokumenata iz Narodnih novina, s obzirom na to da neke agencije na svojim web stranicama nisu navele imena članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

Propust i nemar

- Zbog istog ili sličnog propusta kažnjeni su mnogi lokalni dužnosnici, a ministre do sada nitko nije prijavljivao. Riječ je o tome da Vlada ne poštuje svoje zakone i riječ je o propustu i nemaru tih ljudi koji se nije smio dogoditi - smatra Lesar.

Nansi Tireli, predsjednica Laburista, smatra da je normalno što je Lesar ukazao na neke propuste i da to nema nikakve veze s nekim budućim odnosima u vjerojatnoj koaliciji sa SDP-om.

- Mi ćemo uskoro sjesti s premijerom i dogovoriti neke stvari, pa onda načelno možemo pričati i o tom paktu. - rekla je Tireli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:09