NEOČEKIVANI KONSENZUS

PRIJEDLOG ZA VELIKU UŠTEDU Spajanje izbora za župane i Sabor podržavaju i vladajući i oporba

Ministar uprave Lovro Kuščević potpuno bi spojio parlamentarne i lokalne izbore, a Arsen Bauk (SDP) misli da bi trebalo posebno održati samo one u gradovima
 HANZA MEDIA

Spojimo li parlamentarne i lokalne izbore, time bismo ih sigurno pojeftinili, a što je još važnije, postigli bismo efekt veće izlaznosti, time veću participaciju građana u odlučivanju i veći stupanj demokracije - rekao je ministar uprave Lovro Kuščević navodeći kako je istodobno održavanje izbora za saborske zastupnike i za lokalna tijela vlasti jedna od teza stavljenih pred radnu skupinu za izmjenu Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Tu Kuščevićevu namjeru podržava i Arsen Bauk, ministar uprave u bivšoj SDP-ovoj Vladi, navodeći kako mu se načelno ova ideja sviđa, ali bi je on malo drugačije definirao. Spojio bi parlamentarne izbore s izborima za župane i županijske skupštine, dok bi se izbori za gradske i općinske vlasti održavali zasebno.

- U ovome vidim samo jedan, ali nerješiv, problem, a to su prijevremeni parlamentarni izbori - kaže Bauk.

Odluka do rujna

Nastavlja kako bi najjednostavnije bilo spojiti lokalne i izbore za zastupnike u Europskom parlamentu. Druga opcija je spajanje lokalnih izbora s predsjedničkim, a treća kojoj je najviše sklon kao i njegov nasljednik u ministarstvu Lovro Kuščević je spajanje lokalnih i parlamentarnih izbora.

- Ovo je faza ideje koja dobro zvuči, no nakon svake ideje dolazi pitanje ako i kako je realizirati - kaže Bauk i napominje da će pričekati konačni zakonski prijedlog i onda se o njemu očitovati.

A prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi trebao bi biti dovršen do rujna i već u jesenskom zasjedanju Sabora pušten u zakonodavnu proceduru. Poanta je u tome da zakonske izmjene stupe na snagu prije nego što će se u predstavničkim tijelima vlasti usvajati proračuni koje će predlagati načelnici, gradonačelnici i župani jer je upravo taj dio zakona osnovni motiv za njegove izmjene. Žele se, kako je to obrazlagano u HDZ-u, spriječiti zloporabe instituta kojim se neprihvaćanjem proračuna može rušiti gradonačelnika ili župana i isprovocirati prijevremene izbore.

- Treba drugačije postaviti pitanje u kojem slučaju padaju obadva, gradonačelnik (načelnik i župan), i vijeće (skupštine). Ne možemo se pretvoriti u tržnicu i dopustiti da se trguje s jednim, presudnim glasom. Ali ne možemo ni dozvoliti da gradonačelnik ima apsolutnu vlast - govori ministar Kuščević.

I Novak pod povećalom

Kaže i kako će se u sklopu otvorenih izmjena zakona koji regulira funkcioniranje lokalnih vlasti otvoriti i razmotriti i niz drugih pitanja.

- Stavio sam na stol tridesetak prijedloga ne prejudicirajući kako će se oni riješiti. Pobrojao sam točke koje ne štimaju i zamolio da stručni ljudi koji su u sastavu radne skupine daju svoje viđenje i ponude rješenje. A politika će konačno presuditi - rekao je ministar i napomenuo da će se tako preispitati i iznosi kojima gradonačelnik (načelnik i župan) mogu samostalno raspolagati, razmotrit će se i broj vijećnika (zastupnika) u predstavničkim tijelima te vidjeti je li moguće ograničavanje vijećničkih naknada.

Ograničenje mandata

Ministar kaže da je stavio na stol niz primjedbi i sugestija koje su stigle te da će se razmotriti. No, kakva će rješenja Vlada na kraju prihvatiti, ne želi govoriti. Moguće je da prođe i prijedlog GONG-a da se ograniči broj mandata načelnicima, gradonačelnicima, županima.

- Radnoj skupini sam i to stavio na stol, a na njima je da se odrede prema inicijativi, a kakvo ćemo stajalište zauzeti, tek ćemo vidjeti - kaže ministar.

Radna skupina za izmjenu zakona ovaj se tjedan prvi put sastala i razgovarala je tek o problemu proračuna i statusu gradonačelnika. Pred njih će se staviti nekoliko varijanti koje će razmotriti, a sva ostala pitanja će se otvoriti kasnije. Jedini sveučilišni profesor u radnoj skupini, prof. Duško Lozina s Pravnog fakulteta u Splitu, kaže da bi bilo dobro u zakonu razmotriti koordinaciju jedinica lokalne samouprave koje u praksi funkcioniraju kao zasebni feudi.

Jedinice lokalne samouprave, navodi, trebalo bi motivirati na suradnju radi boljeg funkcioniranja cijele države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:46