PODIZANJE RAZINE USLUGE

PRIJELOMNI DAN ZA POGREBNIKE! Po prvi puta polažu stručniispit: jedno od pitanja je kako rukovati ukočenim tijelom, pogledajte ostala...

 iStock

Kako se prevozi i priprema za sprovod tijelo osobe koja je umrla od zarazne bolesti, kako se oprema tijelo kod kojeg je nastupila ukočenost, što su mrtvačke pjege, tko i kada provodi obdukciju te kako se formiraju cijene pogrebničkih usluga, samo su neka od pitanja na koje će morati znati odgovoriti kandidati koji danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori pristupe ispitu kako bi stekli zvanje pogrebnika.

U suradnji s HOK-om projekt vodi Udruga pogrebnika Hrvatske, a ova generacija pogrebnika prva je u Hrvatskoj koja mora položiti ovakav ispit. Zoran Žic, tajnik udruge, kaže da je udruga jedan od začetnika liberalizacije tržišta pogrebničkih usluga, a uvođenje ovih stručnih ispita kruna je njihova djelovanja.

Pijetetna djelatnost

- Podsjećam kako je prošle godine u travnju prvi put u Hrvatskoj u Saboru izglasan Zakon o pogrebničkoj djelatnosti. Time je ujedno prijevoz umrlih osoba izdvojen iz Zakona o komunalnom gospodarstvu. Izdvojen je iz grupacije koja obavlja odvoz smeća i fekalija i, kao što je normalno u cijelom svijetu, prijevoz pokojnika smješten je u gospodarski sustav i ova nadasve osjetljiva i pijetetna djelatnost povjerena je privatnim poduzetnicima.

Odavno je dokazano da poduzetnik-pogrebnik ima veliko poštovanje i pijetet prema umrlim osobama i članovima njihovih obitelji. Pogrebnici će zasigurno moći sigurnije ulagati u svoja radna sredstva, pogrebna vozila čije se cijene kreću od 50 do 150 tisuća eura kod samih proizvođača vozila, uređenje poslovnih prostora, zapošljavanje novih radnika i ulaganje u druga potrebna radna sredstva vezana uz pijetetno obavljanje pogrebničke djelatnosti - objašnjava Žic.

Popis poslova

Stoga su stručni ispiti nastavak poboljšanja pogrebničkih usluga, a kandidati koji ne polože stručni ispit neće steći zvanje pogrebnika. Najvažnije što će svakako morati svladati jest, osim - naravno - osnova postupanja s mrtvim tijelom, elemente triju zakona - o pogrebničkoj djelatnosti, o grobljima te o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kandidati koji pristupe današnjem ispitu morat će dobro poznavati i osnove gospodarstva, informatike i računovodstva, a u udruzi kažu da će na ispitu najviše pozornosti pridavati etici, odnosno pijetetu i poštovanju spram pokojnika i članova njihovih obitelji.

Također, na ispitu će morati znati navesti i svu potrebnu pogrebnu dokumentaciju, poput sve dokumentacije potrebne za prijevoz umrle osobe iz inozemstva u Hrvatsku i obrnuto. Ujedno, pokušava se učiniti razlika između poslova pogrebnika i ukopnika jer pogrebnici, kojima je namijenjen ovaj ispit, imaju puno širi popis poslova koje obavljaju.

Posao ukopnika

- Od preuzimanja tijela u kući ili bolnici pokojnik je naša briga. Priprema tijela, prijevoz, lijes, vijenci, osmrtnice, organizacija pogreba, sve to rade pogrebnici. No, ne kopamo grobove i ne spuštamo lijes, to je posao ukopnika. Želja nam je da i ovim ispitom pridonesemo tome da pogrebnici sve bolje, kvalitetnije i sa što više pijeteta rade svoj vrlo osjetljiv posao - kaže Žic.

Pitanja na ispitu

1. Koja je dokumentacija potrebna za prijevoz umrle osobe iz inozemstva u RH i obrnuto?

2. Tko provodi obdukciju?

3. Što su mrtvačke pjege?

4. Kako se mora prenositi umrla osoba koja je bila pokopana od zarazne bolesti?

5. Kako se oprema umrla osoba za kremiranje koja je umrla od zarazne bolesti?

6. Što je strategija cijena?

7. Kako razgovarati s obitelji pokojnika, pogotovo kada su pod šokom i stresom?

8. Kako se postupa s tijelom kod kojeg je nastupio rigor mortis (mrtvačka ukočenost)?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57