LAŽNO PRIJAVIO NEIMAŠTINU

Primao socijalnu naknadu 17 godina, a nije imao pravo, osječki Centar za socijalnu skrb oštetio za sto tisuća kuna

Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Sedamnaest godina 59-godišnjak je, sumnja policija, primao novčanu naknadu za uzdržavanje, a na to nije imao pravo. Prema dostupnim informacijama, osječki Centar za socijalnu skrb oštetio je za stotinjak tisuća kuna, piše Glas Slavonije.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevara. U postupku priznavanja prava na pomoć za uzdržavanje 59-godišnjak je lažno prijavio da on i njegova obitelj nemaju stalnih prihoda ni nekretnine u svom vlasništvu na području Osijeka. Izdano mu je rješenje o priznavanju prava na uzdržavanje te mu je određena novčana naknada, koju je koristio od 2000. do 2017. godine. Osječku ustanovu oštetio je za više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli smo posebno izvješće - navode iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, kaže da je bilo sličnih slučajeva prijevara. Kako dalje dodaje, ljudi pokušavaju na sve moguće načine doći do novca, no to im često i ne prođe.

- Pravo na novčanu naknadu za uzdržavanje ima onaj tko nema nikakvih prihoda, kao ni itko tko živi s njim u kućanstvu. Za osobe koje žive same utvrđuje se mogu li ih djeca uzdržavati. U nekim slučajevima dijelom za uzdržavanje pridonose djeca, a dijelom država. Isto tako, osoba koja prima naknadu ne smije imati druge nekretnine osim one u kojoj živi, naravno da se ne može očekivati da čovjek živi na ulici da bi primao naknadu - kaže Kaurinović.

Osobe koje primaju naknadu ne smiju imati ni osobni automobil, ali ni voziti tuđi.

- Često bismo vidjeli kako pred Centar korisnici dođu automobilom. Kada bismo ih pitali čije je vozilo, kazali bi da su ga posudili. Provjerili bismo u policiji na čije ime je automobil, pa je znalo ispasti da je vlasnik u Zagrebu. Pa tko onda plaća gorivo za automobil koji korisnik vozi, a nema za osnovne životne potrebe? - dodaje ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:45