SKANDAL NA LETU ZA DUBROVNIK

PRIOPĆENJE KOJE BACA NOVO SVJETLO NA SKANDAL NA LETU ZA DUBROVNIK Uprava Tuđmana: 'Nismo zaprimili nikakav službeni zahtjev Croatia Airlinesa'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 12:49

Zagreb, 280317.
Novi putnicki terminal Zracne luke Franjo Tudjman otvorio je svoja vrata za putnike. Prvi let je bio onaj Croatia airlinesa na relaciji Zagreb - Dubrovnik, a prvi dolazni Quatar airwaysa na relaciji Doha - Zagreb.
Na fotografiji: avion za Dubrovnik.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvorio je svoja vrata za putnike. Prvi let je bio onaj Croatia airlinesa na relaciji Zagreb - Dubrovnik, a prvi dolazni Quatar airwaysa na relaciji Doha - Zagreb. Na fotografiji: avion za Dubrovnik

ZAGREB – Kao su mediji izvještavali ovih dana, zračna luka “Franjo Tuđman” odbila je u petak oko ponoći prihvatiti slijetanje aviona Croatia Airlinesa A320 sa 124 putnika koji zbog bure nije mogao sletjeti u Dubrovnik uz objašnjenje da “nemaju dovoljno ljudi za prihvat zrakoplova”.

 

Zrakoplov je iz Zagreba poletio u 23.07 sati, s kašnjenjem od 17 minuta. U tom trenutku u Dubrovniku nije puhala bura nego je počela puhati tijekom leta. Nakon što je neko vrijeme kružio iznad Pelješca, kapetan aviona namjeravao se vratiti u Zagreb, ali je sa zagrebačkog aerodroma dobio negativan odgovor.

 

U Croatia Airlinesu jučer su potvrdili ovakav razvoj događaja.

 

- Zbog iznenadne bure, jačine vjetra koji je na dubrovačkom području prelazio dopuštene kriterije C. Airlinesa za sigurno slijetanje, zrakoplov CA na letu OU664 Zagreb - Dubrovnik nije mogao sletjeti u Dubrovnik. Odlučeno  je da se zrakoplov preusmjeri natrag u MZL Zagreb, no MZL Zagreb obavijestila je kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika oko ponoći više nije moguće obaviti.

 

No, Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb uputila je priopćenje u kojemu ističu kako je Zračna luka Franjo Tuđman za sav redovan promet otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te da u potpunosti poštuju odredbe Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma i Ugovora o koncesiji.

 

U tom smislu Zračna luka Franjo Tuđman bila je otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja 2017. godine te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664, što pokazuju svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju.

 

Zračna luka Franjo Tuđman nije zaprimila nikakav službeni zahtjev od strane operativnog centra Croatia Airlinesa za prihvat spomenutog zrakoplova, navodi se u priopćenju.

 

Petnaest minuta nakon ponoći 17. lipnja dežurni je rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio poziv operatera u operativnom centru Croatia Airlinesa u kojem mu je postavljen upit o tome bi li bilo moguće da se zbog lošeg vremena u Dubrovniku zrakoplov Croatia Airlinesa vrati u Zagreb.

 

Na to je dežurni rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio kako je potreban broj osoblja za prihvat zrakoplova u Zračnoj luci Franjo Tuđman prisutan i da se zrakoplov može vratiti. Također, u tom je razgovoru operater Croatia Airlinesa pitao i može li se zrakoplov vratiti u Zagreb i samo s posadom oko 2 sata ujutro.

 

I na to je pitanje dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio potvrdno te je zamolio operatera Croatia Airlinesa da mu se ponovno javi nakon što donesu odluku, a operater Croatia Airlinesa odgovorio je da će ga nazvati ako to bude potrebno, ali da će najvjerojatnije zrakoplov Croatia Airlinesa biti preusmjeren na Rim. Nakon toga nikakav ponovni poziv ili službeni zahtjev Zračnoj luci Franjo Tuđman nije bio upućen.

 

U 2 sata ujutro dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio je poziv iz Operativnog centra Croatia Airlines s upitom njihovog rukovoditelja o tome koja je trenutno RFF kategorija na snazi. RFF kategorija je oznaka vatrogasne kategorije zrakoplova, a kategorije se određuju dužinom i širinom trupa zrakoplova te postoji 10 kategorija zrakoplova.

 

Za tip zrakoplova Croatia Airlinesa konkretno je potrebna kategorija RFF 6. Iz Zračne luke Franjo Tuđman odgovoreno je da je u trenutku poziva na snazi RFF kategorija 6, što znači da su bili zadovoljeni svi uvjeti za prihvat zrakoplova Croatia Airlinesa. Inače, do 2 sata ujutro bila je na snazi čak i viša kategorija RFF 7.

 

U priopćenju naglašavaju kako se dosad nikad nije dogodilo da je zrakoplovu Croatia Airlinesa odbijen prihvat na izniman zahtjev. Čak i za vrijeme intenzivnih radova na uzletno-sletnoj stazi zračne luke radovi su se tijekom noći otkazivali kako bi zrakoplovi mogli sletjeti. Još jednom ističu da je Zračna luka Franjo Tuđman otvorena tijekom noći i u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov.

 

Nakon detaljnog internog izvida cijele situacije možemo zaključiti kako je to bilo moguće i za spomenuti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664 u noći s 16. na 17. lipnja, a izvan toga ne možemo ulaziti niti komentirati odluke zrakoplovne kompanije, stoji u priopćenju.

ELIPSO

Izdvajamo