JAVNA RASPRAVA

PRIPREMA SE STROŽI ZAKON O HULIGANIMA Tko sudjeluje u tučnjavi ili odbije alkotest - 60 dana zatvora i zabrana odlaska na utakmice

 Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog suzbijanja nereda i nasilja koji često prate sportska natjecanja Ministarstvo unutarnjih poslova priprema izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, i to tako da se znatno prošire ponašanja koja će se sankcionirati visokom novčanom kaznom od 1000 do 25.000 kuna, zatvorom do 60 dana i zabranom odlaska na utakmice.

Policija predlaže da se ubuduće kažnjava već samo posjedovanje odjevnih predmeta za maskiranje.

U Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima vratila bi se i djela sudjelovanje u tučnjavi i organiziranje tučnjave, zatim uništavanje stvari ili imovine manje vrijednosti, ali i odbijanje testiranja na alkohol i droge.

Efikasno sredstvo

I za ova ponašanja sudovi bi mogli odrediti spomenute novčane kazne, do dva mjeseca zatvora, te najvažnije - zabraniti odlazak na utakmice.

Iz obrasca prethodne procjene za nacrt prijedloga izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji je MUP uputio na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, vidljivo je kako su policija i sudovi u nizu situacija koje vode u nered i nasilje na sportske susrete bili nemoćni zbog “rupa” u zakonu. Posebno se to odnosi na primjenu zaštitne mjere zabrane prisustvovanja sportskom natjecanju koja se pokazala kao jedno od najefikasnijih sredstava za suzbijanje huliganizma.

Sudjelovanje u tučnjavi i organiziranje tučnjave bila su djela predviđena u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima sve dok nije na utakmici Dinamo - Hajduk 1. svibnja 2010. godine na stadionu Maksimir došlo do masovnih nereda i eksplozije u kojoj je teško ozlijeđen interventni policajac.

Maskiranje

Nakon toga su ta dva djela 2011. godine uvedena u Kazneni zakon, no s vremenom se pokazalo da to nije najbolje rješenje. Tučnjava je bilo i dalje, ali rijetko bi bile takve da se mogu podvesti pod kaznena djela pa su se tretirale kao prekršaji protiv javnog reda i mira, za što su predviđene vrlo blage novčane kazne, a zabrana odlaska na utakmice ne postoji.

“Od natjecateljske sezone 2014./2015. do proljetnog dijela natjecateljske sezone 2018./2019., vezano uz odigravanje utakmica 1. hrvatske nogometne lige i Hrvatskog nogometnog kupa, ukupno je evidentirano 66 tučnjava-fizičkih napada pripadnika raznih navijačkih skupina te unutar frakcija pojedinih navijačkih skupina. Te tučnjave imale su u najvećem dijelu obilježja prekršaja s obzirom da su zbog brze intervencije policije bile kratkog trajanja i niskog intenziteta. Kao posljedicu imale su samo tjelesne ozljede i materijalnu štetu u manjoj mjeri”, navodi MUP u obrazloženju pripreme novog zakona i napominje kako su te tučnjave bile tretirane prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Uništavanje stvari i oštećenje imovine na sportskim natjecanjima je kazneno djelo prema zakonskim izmjenama iz 2011. godine, što se također nije pokazalo sretnim rješenjem. Naime, da bi bila ispunjena obilježja kaznenog djela, šteta mora biti minimalno 60.000 kuna, dok je šteta koju su huligani počinili u pravilu bila bitno manja. Sada bi se to propisalo kao prekršaj u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i ne bi se zakonski propisivao iznos štete kao granica za kažnjavanje. Dakle, i za razbijeno svjetlo na autobusu koji prevozi navijače nasilnik bi se ubuduće mogao oprostiti od odlaska na tribine i navijanja uživo.

Maskiranje je, pak, poseban problem policiji. Od 2014. do ove godine u samo 16 slučajeva policija je uspjela utvrditi identitet maskiranih huligana. Problem je što prekršaj predstavlja fantomka na licu, ali ne i u džepu. Prema novome bi već samo posjedovanje fantomke, potkape, bilo kakve maske, jakne s ušivenim maskama i bilo što drugo pogodno za maskiranje predstavljalo prekršaj.

Suluda situacija

Zakonskim izmjenama riješila bi se i pomalo suluda situacija u kojoj je policija nemoćna kada na stadion dolazi navijač koji tetura i bazdi na alkohol. Mogu zatražiti alkotestiranje, a on to može glatko odbiti. Ubuduće to ne bi bilo tako jer bi se propisalo da je prezir i odbijanje dregera prekršaj za koji se također može platiti masna kazna i dobiti zabrana odlaska na utakmice.

Policija ističe da se zbog manjkavosti u zakonu i nemogućnosti procesuiranja određenih ponašanja stvara dojam kako policija ne postupa adekvatno, premda je smanjen broj protupravnih ponašanja koja prate sportska natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:18