VLADAJUĆI IDU S LABURISTIMA?

PRIPREME ZA IZBORE Na sjednici vrha SDP-a ni riječi o Ivi Josipoviću

Najraniji potencijalni termin jest lipanj iako je izglednije da će izbori biti zakazani za rujan - potvrdio je visoki dužnosnik SDP-a za Jutarnji list

Zoran Milanović obavijestio je u srijedu članove Predsjedništva SDP-a o svojem sastanku s Nensi Tirelli koja je, kako je ustvrdio, pristala da se Hrvatski laburisti priključe Kukuriku koaliciji.

Osim toga u SDP-u je napravljena i lista najvažnijih gradova koje žele osvojiti na prijevremenim lokalnim zborima zakazanim za 8. ožujka.

Milanovićeva rang-lista gradova u kojima želi pobjedu SDP-a i saveznika je:

1. Rab 2. Korčula 3. Hvar 4. Pag 5. Dubrovnik - iako je ondje gradonačelnički kandidat Andro Vlahušić, član HNS-a koji je nedavno pravomoćno osuđen zbog sumnjivih poslovnih aranžmana. Zanimljiv je podatak da se na sjednici Predsjedništva uopće nije govorilo o bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću koji je tog jutra izjavio da se neće vraćati u svoju nekadašnju stranku.

Datum još neizvjestan

- Nitko ga nije spomenuo, ni Zoran, a ni bilo tko od okupljenih. Nijednom riječi - kaže sudionik sastanka.

Također, nije se govorilo ni o prijevremenim izborima, što ne znači da nisu mogući na jesen, čak i ranije.

- Odluku o datumu održavanja parlamentarnih izbora nismo donijeli niti se razmišlja o tome da budu u travnju. Najraniji potencijalni termin jest lipanj iako je izglednije da će izbori biti zakazani za rujan - potvrdio je visoki dužnosnik SDP-a za Jutarnji list.

Usput je odbacio informaciju koja u posljednje vrijeme kola u vladajućoj koaliciji, prema kojoj je Zoran Milanović dijelu koalicijskih partnera predložio da se izbori raspišu već 26. travnja.

- To je čak i formalno teško izvedivo jer bi 60 dana ranije trebalo raspustiti Sabor, dakle u idućih desetak dana, a to je nemoguće - objasnila je spomenuta osoba iz vrha Vlade.

Dva događaja

Ali mnogo toga moglo bi biti jasnije već sredinom ožujka i o rezultatima dva događaja ovisit će hoće li se izbori održati u lipnju ili (vjerojatnije) na jesen: prvo, što će pokazati istraživanje o popularnosti stranaka, i drugo, kakvi će biti rezultati izbora u devet gradova od Zagorja i Primorja do juga Dalmacije, zakazani na Dan žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:22