BUDUĆNOST TELEVIZIJE

PRIPREMITE SE, USKORO ĆE SVI TELEVIZORI MORATI PRIMATI HD SIGNAL Oni koji nemaju takav prijamnik neće nužno morati kupovati novi televizor

Većina novijih prijemnika već je usklađena s tom tehnologijom, a za starije uređaje postoje adapteri
 Getty Images/iStockphoto

Od jučer je u cijeloj Hrvatskoj krenulo odašiljanja novog televizijskog signala u HD rezoluciji DVB-T2, izvijestili su iz tvrtke Odašiljači i veze (OiV), domaćeg pružatelja platforme za prijenos signala.

Potpuni prelazak na novi sustav odašiljanja, kada će se stari DVB-T ugasiti, pomaknut je na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, prema odluci HAKOM-a, a svi televizijski programi će se do tog datuma istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu.

“Građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijema TV signala”, navode u priopćenju.

“Građani će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik i spojiti na postojeći TV prijamnik, ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom.

Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na to”, upozoravaju iz Odašiljača i veza.

Prelazak televizijskog emitiranja na novi signal, objašnjavaju, donosi, između ostalog, poboljšanje kvalitete slike pa će korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576, televizijski program gledati u visokoj, Full HD (high definition) rezoluciji 1920 x 1080.

Također, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a izjednačit će se kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV.

Odašiljanje u novom sustavu započelo je 6. rujna ove godine s odašiljača Sljeme, a 29. listopada u rad je pušten i signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb - Prisavlje 3, čime se osiguralo dopunsko pokrivanje grada Zagreba odnosno podsljemenske zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:13