DOGOVOR NA POMOLU

PRISTAJU NA ZAHTJEVE DŽIHADISTA 'Oslobodit ćemo bombašicu, ali želimo jordanskog pilota!'

 Twitter

Jordan je pristao na zahtjeve Islamske države: oslobodit će džihadisticu Sajidu al-Rishawi, zarobljenu 2006. godine, a zauzvrat traži od džihadista da na slobodu puste jordanskog pilota uhvaćenog u Siriji prošloga mjeseca, javljaju svjetske agencije.

Jordan je spreman osloboditi Sajidu al-Rishawi, osuđenu za sudjelovanje u bombaškom napadu na hotel, u razmjenu za jordanskog pilota Muatha al-Kaseasbeha.

Iako jordanska vlada nije spomenula japanskog novinara Kenjija Gotoa, na video snimci, koju je jučer objavila Islamska država, sugeriralo se da je njegova sudbina povezana sa oslobađanjem zatvorenice al-Rishawi.

- Vrijeme istječe. Ostala su mi 24 sata života, a pilotu još manje. Molim vas, ne dajte da nas ubiju, koju je Islamska država objavila jučer na Twitteru.

Al-Rishawi je osuđena na smrt u Jordanu jer je pokušala izvršiti teroristički napad eksplozivom koji joj se nalazio oko pasa, no eksplozivna naprava je zakazala. Teroristički čin se dogodio u jordanskom gradu Amanu 2005. godine, a uz nju su u napad uključena bila još trojica bombaša samoubojica koji su uspješno odradili svoju krvavu misiju ubivši pritom 49-ero ljudi. Njezin suprug je bio vođa ove akcije napada na luksuzne hotele u Amanu.

Šef Odbora za vanjsku politiku pri jordanskom parlamentu Bassam Al-Manasseer rekao je da Jordan i Japan ne žele izravno pregovarati sa džihadistima Islamske države te da za oslobođanje zatvorenice traže više od japanskog taoca.

Japanska vlada je danas dala naslutiti da je dogovor sa Islamskom državom na pomolu.

- Nadamo se da će dvije zemlje udružiti snage kako bi se jordanski pilot i japanski novinar vratili u svoje domovine s osmijehom na licu, izjavio je Yasuhide Nakayama, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:35