JAVNO SAVJETOVANJE

PRISTOJBA ZA NAUTIČARE MOGLA BI BITI 20 POSTO NIŽA Ministarstvo turizma planira donošenje novog pravilnika za ublažavanje posljedica pandemije

Nautičari na Susku
 Srđan Vrančić / Cropix

Nautičari i oni rijetki kruzerski gosti koji će ove godine ploviti Jadranom plaćat će 20 posto nižu turističku pristojbu nego što je to bilo lani, proizlazi iz Pravilnika koji je na javno savjetovanje u utorak uputilo Ministarstvo turizma.

Kako u njemu stoji, pojeftinjenje se uvodi zbog razloga uvjetovanih trajanjem pandemije, a svi oni nautičari koji su u 2019. godini platili paušalnu turističku pristojbu za period koji je obuhvatio i termin trajanja pandemije, mogu zatražiti povrat razmjernog iznosa dok je pandemija trajala ili mogu tražiti produljenje razdoblja za koje je pristojba uplaćena.

Umjesto 10 kuna pristojbe za svako noćenje ostvareno u plovnom objektu, putnici će sada biti dužni platiti 8 kuna, a smanjeni su i iznosi pristojbe za plovila.

Umjesto 210 kuna za tjedan dana, brodovi duljine između 7 i 9 metara platit će pristojbu 168 kuna, za one od 9 do 12 metara umjesto 350 vrijedit će 280 kuna, a brodovi preko 20 metara za 8 dana plovidbe umjesto 700 platit će 560 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02