ODVEDEN NA PREKRŠAJNI SUD

PRIVEDEN NOVINAR INDEXA GORDAN DUHAČEK Uhitili ga na aerodromu zbog neodazivanja policiji, na sudu kažnjen sa 754 kn zbog objave na Twitteru

 
Gordan Duhaček, arhivska fotografija
 Jadran Babić / CROPIX

Zagrebačka policija privela je u ponedjeljak novinara portala Index.hr Gordana Duhačeka, objavio je u poslijepodnevnim satima spomenuti portal.

Kako piše Index.hr Duhaček je u nedjelju prilikom ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu obaviješten da ga traži policija, te je po dolasku u Zagreb sam otišao u policiju u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovu ulicu, kako bi dogovorio detalje. Međutim, kada je u ponedjeljak ujutro krenuo na planirani poslovni put u inozemstvo, policajci su ga priveli u zagrebačkoj zračnoj luci, navodi Index, napominjući da je Duhaček priveden zbog dvije objave na svom Twitteru. U jednoj spornoj objavi iz prošle godine uz komentar policijskog postupanja u Zadru napisao je kraticu ACAB (All Cops Are Bastards - svi su policajci gadovi), dok je u drugoj objavi u kolovozu ove godine "obradio" pjesmu Vilo Velebita preimenovavši je u "Govna Velebita".

PUZ: Nije se odazvao pozivu

Policija je, međutim, iznijela podatke koji bacaju posve drugačije svjetlo na Duhačekovo privođenje. Iz PU zagrebačke naglasili su da je novinar Indexa priveden jer je, umjesto da se u ponedjeljak ujutro odazove na uredno uručeni poziv, odlučio otputovati u inozemstvo.

Iz policije navode kako su u kolovozu ove godine započeli kriminalističko istraživanje vezano za spomenute objave novinara na Twitteru, te su Duhačeka u više navrata pokušali pronaći na prijavljenoj adresi u Zagrebu. No, utvrdili su, kako navode, da "na adresi prijavljenog prebivališita u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi".

"U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio", stoji u policijskom priopćenju.

Umjesto toga Duhaček je u ponedjeljak došao u zračnu luku Franjo Tuđman namjeravajući sjesti na avion za Stuttgart. No, na graničnoj kontroli policajci su ga zaustavili i priveli jer se nije odazvao pozivu.

"Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", izvijestila je policija.

Duhaček: Bio sam jučer u policiji, rekli su mi da mogu putovati

Spomenuti prekršaji odnose se na vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građanja, za što ga se tereti zbog objave pjesme "Govna Velebita", te vrijeđanje policijskih službenika zbog skraćenice ACAB.

Prekršajni sud ga je zbog vrijeđanja policije kaznio novčanom kaznom od 754 kune (200 njemačkih maraka), dok će mu presuda po drugom optužnom prijedlogu biti izrečena za tri dana. Duhaček je nakon objave presude pušten.

- U BiH sam bio iz obiteljskih razloga. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Jučer sam bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim - tvrdi Duhaček.

HND: Priveli su ga kao okorjelog kriminalca, to je zastrašivanje

O privođenju novinara Duhačeka priopćenjem se oglasilo Hrvatsko novinarsko društvo.

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku, koji je jutros kao okorjeli kriminalac priveden u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu, navodi HND.

- Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje, dodaje se u priopćenju.

Božinović: Nema zastrašivanja

O privođenju Duhačeka oglasio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Želio bih reći da gospodin nije priveden zbog svojih objava na Twitteru, nego zbog činjenice da se nije odazvao pozivu policije. Svaki građanin ima obvezu javiti se pozivu policije, bez obzira na poziv koji obavlja. Prema mojim saznanjima, policija se ponašala u okviru svojih nadležnosti, a gospodin je danas bio na Prekršajnom sudu gdje je za jedno djelo proglašen krivim, dok će za drugo odluka biti donesena u narednih nekoliko dana - rekao je Božinović.

Tko ga je prijavio za tweetove? - pitala je novinarka.

- To ne znam, ali znam da ga je Prekršajni sud proglasio krivim za omalovažavanje policije - rekao je Božinović i zanijekao da je riječ o zastrašivanju novinara.

- To nije zastrašivanje novinara. Policija ima pravo provoditi istraživanje, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga, rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:03