SADAŠNJI MAKSMIRSKI PERIVOJ

PRIZNANJE ZA LEGENDU Zbor sportskih novinara predlaže da bard hrvatskog novinarstva Tomislav Židak dobije ulicu u Zagrebu

 Tomislav Krišto / Hanza Media

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) pokrenuo je inicijativu prema Gradu Zagrebu da se sadašnji Maksimirski perivoj, prilaz od Ulice Divka Budaka i okretišta tramvaja na jugu Dinamovog stadiona do stadiona GNK Dinamo preimenuje u Prilaz Tomislava Židaka.

Tomislav Židak, jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara svih vremena, novinar, urednik i kolumnist Jutarnjeg lista i Sportskih novosti preminuo je prije dva mjeseca nakon duge i teške bolesti u 65. godini života. HZSN smatra da se radi o bardu hrvatskog sportskog novinarstva koji je u svojoj karijeri dobio brojne nagrade, a svojim tekstovima je obogaćivao prvenstveno nogomet, koji je volio i pratio, ali i ostale sportove.

"Židak je bio jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara, a životno i profesionalno je bio vezan za GNK Dinamo i hrvatski nogomet. Imenovanje pristupne ceste do Dinamovog stadiona Židakovim imenom bila bi konačna potvrda veličine Židakovog djela i rada, a u konačnici i budući nogometni centar na Sveticama imao bi vrlo lijepu adresu u Prilazu Tomislava Židaka, novinara koji je najviše na svijetu volio, cijenio i pratio hrvatski nogomet, Dinamo i tek onda sav ostali sport. Njegove kolumne "Iz maksimirske šume" još će dugo biti putokaz generacijama novinara i čitatelja kako profesionalno i stručno, iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu treba pratiti najvažniju sporednu stvar na svijetu", kazao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.

Inicijativu HZSN-a će, vjerojatno, podržati i svi oni uključeni u život, rad i tekstove Tomislava Židaka, pa se potpuni i cjeloviti prijedlog gradskoj Komisjji očekuje do jeseni.

Židak je bio dugogodišnji kroničar Dinama i navijač tog zagrebačkog kluba. Bio je kolumnist i Sportskih novosti, u kojima je i započeo karijeru davne 1977. godine, a od 1999. godine počeo je pisati za Jutarnji list.

Pratio je brojne sportove, no, najviše se, naravno, fokusirao na nogomet, u svojoj je bogatoj karijeri dobio brojne nagrade, između ostaloga Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) 1995., 2004. i 2015. godine proglasio ga je sportskim novinarom godine, dok je ove godine dobio nagradu za najbolju kolumnu.

Tomislav Židak izvještavao je i sa olimpijskih igara u Sarajevu 1984, Seulu 1988. , Barcelone 1992., Atlante 1996., Sydneyja 2000. ,Atene 2004., Pekinga 2008., te iz Londona 2012. godine te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:00