VREMENSKA NEPOGODA

PROBLEMI U DALMACIJI Obilna kiša uzrokovala poplave, vatrogasci imali brojne intervencije

 Nikša Duper / CROPIX

Obilna kiša donijela je probleme nekim dijelovima Dalmacije, javlja HRT . Mnogi su podrumi poplavljeni pa su vatrogasci imali brojne intervencije. Podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je najviše kiše palo u Metkoviću - 125 litara po četvornome metru. Puno oborina bilo je i u Čilipima, Dubrovniku, Pločama te na Mljetu.

Od jučer u 7 sati do danas u 7 sati na postajama DHMZ-a najviše kiše palo je u Metkoviću - 125, Čilipima - 109, Mljetu - 92, Dubrovniku - 85, Pločama - 80, Imotskom - 55, Kaštelima (Split-Resnik) - 54, Makarskoj - 49 te Sinju 32 litre, pri čemu su u Čilipima i Pločama, vjerojatno i još ponegdje, izmjerene vrijednosti blizu rekordnih dnevnih (24-satnih) ikada izmjerenih u siječnju.

Ponegdje obilnije kiše, ali manje nego u navedenim mjestima, bilo je i mjestimice u istočnoj Hrvatskoj.

U međuvremenu, Dubrovački vjesnik javlja da je tijekom nedjelje Župa je doživjela pravi potop. Meteorološka postaja u Mandaljeni je u posljednja 24 sata zabilježila 131 mm kiše po metru četvornom. Ovakvi meteorološki uvjeti su ponovno aktivirali poznati problem s oborinskim vodama koje su uzrokovale poplave i mnoge župske ceste i ulice pretvorile u bujične potoke. Poplavljeno je i gradilište novog trgovačkog centra u Srebrenom.

Jutros se iz poplavljene jame morala izvlačiti teška mehanizacija zapela u blatu, a kiša je sigurno stvorila još problema. Inače u jučer je Centar 112 zaprimio više poziva o prodoru vode u stanove i poslovne objekte na području Općine Župe dubrovačke u Kuparima i Mandaljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41