MINUS UNATOČ SANACIJI

PROBLEMI U PLAĆANJU LIJEKOVA U 2015. bolnice napravile novih pola milijarde kuna duga

Unatoč činjenici da se ukupan dug popeo na gotovo milijardu kuna, iz HZZO-a tvrde da će do kraja godine raditi bez gubitaka
 Boris Arbanas/CROPIX

Baš kad se probudila nada da će izlaskom iz riznice zdravstvo stati na zdravije noge, ponovo su se pojavili problemi s plaćanjem lijekova. Naime, prosjek plaćanja veledrogerijama popeo se na više od 400 dana i ukupni dug HZZO-a prema njima došao je na gotovo milijardu kuna.

Drugim riječima, nakon prošlogodišnje sanacije zdravstva očekivalo se da neplaćanje neće ponovo rasti, odnosno da će bolnice svoje dugove podmirivati na vrijeme, ali stvari su, čini se, krenule drugim putem i veledrogerije su ponovo nezadovoljne.

Ljekarne bolje prošle

Sastanak u Ministarstvu zdravlja početkom tjedna dao je samo djelomičnu nadu da će možda uskoro problem biti manji, odnosno da će se plaćanje ubrzati. Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec pak kaže kako se polako ali sigurno financijska situacija smiruje te da je trenutačno ipak bolje nego što je to bilo krajem prošle godine, odnosno da je dug za posebno skupe lijekove od 128 milijuna kuna plaćen prošlog tjedna, a da se plaćanje ljekarnama stabiliziralo na 120 dana.

No, očito će trebati još vremena da bolnice redovitije podmiruju svoje račune jer podaci govore da neke imaju neplaćenih obveza i dulje od 500 dana. U odnosu na prošlu godinu, veledrogerije su se dodatno zadužile gotovo 500 milijuna kuna kako bi mogle kreditirati hrvatsko zdravstvo upravo zbog neplaćanja. Injekcijom HZZO-a od 128 milijuna kuna podmiren je dio dugovanja, a ovih je dana stiglo obećanje ministra zdravlja Siniše Varge i ravnateljice HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec da bi se do polovice srpnja ipak dio neplaćenih računa, barem onih starijih od 300 dana, mogao platiti s dodatnih 100 milijuna kuna. U veledrogerijama kažu kako je to kap u moru, ali bolje išta nego ništa pa će do kraja mjeseca dostaviti popis neplatiša starijih od 300 dana.

Sporne fakture

Naime, unatoč prošlogodišnjim sanacijama bolnica, i u ovoj godini bilježe se novi gubici od gotovo sto milijuna kuna mjesečno, što znači nedostatak od barem 500 milijuna kuna. Kritičari kažu da je očito više pažnje posvećeno smanjenju lista čekanja, a znatno manje financijskoj reformi pa dugovanja rastu. Pri tom se, kažu, zaboravilo da se liste čekanja ne mogu smanjiti bez većih troškova.

No, Prenđa Trupec kaže da situacija s dugovanjima bolnica nije ista u svim ustanovama. - Ima bolnica koje uredno podmiruju svoje obveze i već su na 300 dana plaćanja veledrogerijama, a mi nastojimo pronaći način rentabilnog poslovanja za sve. Namjeravamo platiti bolnicama dio prošlogodišnjih spornih faktura, a one pak moraju odraditi u ovoj godini dio posla koji nisu po obvezama obavile lani. Tako će imati više sredstava za plaćanje dugovanja.

Razlike po bolnicama

Neke su se bolnice snašle bolje, a neka lošije u novom načinu plaćanja po kojem se smanjuje udjel fiksnog limita i povećavamo plaćanje prema izvršenim uslugama. Moramo se više baviti ovim drugima ne bismo li našli način da i one kroz posebne programe dođu do sredstava i plaćaju svoje obveze dobavljačima na vrijeme - kaže Prenđa Trupec. Primjerice, bolnice u Zaboku, Vukovaru i Kninu trebale bi dobiti dodatnih petstotinjak tisuća kuna kroz plaćanje tzv. veteranskog programa, dok bi neke imale jači plaćeni palijativni program. Tvrdi također da je situacija s dugovanjima bolnica posljednjih mjesec ili dva znatno bolja nego početkom ove godine i naglašava da bi tzv. niveliranjem i plaćanjem faktura te posebnih programa gubici trebali biti sanirani. Prenđa Trupec optimistično drži da bi do kraja godine bolnice trebale biti bez dubioza odnosno gubitaka.

U svakom slučaju, dobavljači imaju sve manje strpljenja s dugim rokovima plaćanja, što je prošle godine primjerice rezultiralo sudskim sporovima kojima su neke veledrogerije tražile kamate na neplaćene račune.

Visoki troškovi kamata

Rezultat je bio 50 milijuna kuna troškova za kamate, no na kraju su se tvrtke, srećom po HZZO, nagodile i veći dio dodatnih troškova nije isplaćen. Podaci šestomjesečnog poslovanja HZZO-a trebali bi dati odgovor na pitanje je li se izlazom iz riznice išta pokrenulo nabolje u zdravstvenom sustavu.

Bolnice kasne s plaćanjem lijekova

400 dana veledrogerije čekaju na plaćanje

900 milijuna kuna ukupno je dugovanje bolnica

128 milijuna kuna duga platio je HZZO za skupe lijekove prošli tjedan

100 milijuna kuna duga HZZO će platiti veledrogerijama do 15. srpnja

100 milijuna kuna mjesečno raste dug hrvatskih bolnica

50 milijuna kuna iznosile su lani kamate na neplaćene račune

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21