DRŽAVNI INSPEKTORAT

PROBUDIO SE BIJES OPORBE U SABORU ZBOG 'LEX FOTELJE' 'Jednom čovjeku dajete faraonske ovlasti, zakon se izglasava samo zbog njega'

 
 CROPIX

ZAGREB - Buru u sabornici u srijedu na početku saborskog zasjedanja izazvao je prijedlog predsjedavajućeg Sabora Željka Reinera da se objedinjeno rasprave 33 točke dnevnog reda koje se odnose na 'prilagodbe' Zakonu o Državnom inspektoratu, iz redova oporbe poručivali su da se radi o „lex fotelji”, „lex Mikuliću” te kako je na djelu „politička sapunica Bandića i Plenkovića u kojoj se jednom čovjeku 'štela' fotelja glavnog državnog inspektora”.

"Na slažemo se jer se radi o podređivanju Hrvatskog sabora jednoj strani i osobi. Danas bi se trebalo raspravljati o 'lex fotelji' i 'leks Mikuliću', a Sabor bi trebao objediniti 33 točke kako bi se to stvorilo”, revoltirano je prosvjedovao SDP-ovac Gordan Maras pozivajući Reinera da „ne podređuje Sabor HDZ-u i Andriji Mikuliću”.

Optužbama se pridružio i 'mostovac' Marko Sladoljev koji je poručivao kako se jednom čovjeku daju faraonske ovlasti. „Ova trgovačka koalicija kadrovira u zagrebačkoj skupštini, a Sabor se pretvorio u izglasavanje zakona zbog jednog čovjeka”, isticao je Sladoljev.

Reiner je potom predložio glasovanje, no oporba je upozoravala kako nema kvoruma.

„Za ovakvu situaciju ne treba kvorum već je dovoljna većina nazočnih zastupnika, tako piše u Poslovniku, a ja se striktno uvijek držim Poslovnika”, uzvraćao je Reiner.

Rezultat glasovanja bio je 46 'za' objedinjenu raspravu o 33 točke, a jedan (Branimir Bunjac – Živi Zid) 'protiv', no oporba u tom glasovanju nije željela sudjelovati.

Zagreb, 051218. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Gordan Maras 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

"Ovo je skandalozno! Vi ne možete u sabornici skupiti većinu zastupnika. Za donošenje odluka potrebna je većina zastupnika i stvar logike glasovanja i funkcioniranja Sabora je povrijeđen”, zamjerao je Maras te zaradio opomenu predsjedavajućeg.

"Ovaj Poslovnik je prilagođen tome da radite što i kako hoćete”, pridružio se i Miro Bulj (Most) te je i on zaradio opomenu.

Reiner ih je pri tome obojicu upozorio kako ovo „nije plac nego Hrvatski sabor”.

SDP je zatražio stanku, a Željko Jovanović ju je obrazložio namjerom da se odrede oko toga hoće li uopće sudjelovati u "takvoj nedemokratskoj raspravi". ”Bitno da se 'lex Mikulić' izglasa i da on sjedne u fotelju. Sram vas bilo! Što bar niste skupili 76 ruku”, poručivao je Jovanović.

Stanku je zatražio i Živi Zid, a Branimir Bunjac je rekao kao je skandalozno da se sve to objedini u raspravi samo kako bi se dala pozicija „čovjeku upletenom u potencijalne nezakonitosti što ukazuje i nalaz Državne revizije iz 2016”. „Rudarske koncesije dodjeljivane su na netransparentan način, pogodujuću krugu ljudi oko Mikulića”, poručio je Bunjac.

'Mostovac' Nikola Grmoja pak poručio je predsjedavajućem kako se HDZ drži Poslovnika samo kada im to odgovara. „Trgovine HDZ-a i Milana Bandića i preslikavaju situaciju iz Zagreba u Sabor što je nama neprihvatljivo”, poručio je Grmoja.

Marija Jelkovac (HDZ) podsjećala je oporbu kako je takav prijedlog o objedinjenoj raspravi predložio Odbor za zakonodavstvo i to jednoglasno, u čemu su sudjelovali i opozicija i vladajući. „Nema tu ništa zbog čega bi se trebali raditi ovakvi politikantski skečevi u saboru”, poručila je Jelkovac.

Zagreb, 051218. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Andrija Mikulic
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrija Mikulić

Nakon 10 minutne stanke koju je predsjedavajući odobrio SDP-ovac Maras je izvijestio kako njegova stranka u raspravi sudjelovati neće.

"Nećemo sudjelovati u ovakvoj sapunici koju su kreirali Bandić i Plenković, gdje se jednom čovjeku 'štela' fotelja glavnog državnog inspektora”, poručio je Maras.

Konačnim prijedlogom zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Tako bi tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat trebao preuzeti od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Prozivani HDZ-ov Andrija Mikulić rekao je kako se oporba bavi prejudiciranjem dok je na pitanje je li on kandidat za glavnog državnog inspektora kao što se to u medijima nagađa uzvratio: "To je puno prerano, na hipotetska pitanja nisam nikad odgovarao, pa ne namjeravam ni danas".

"Smiješno je da zastupnici žele zbog populizma i politikanstva raspravu u Saboru dovesti na razinu koja tu ne spada. To je njihov osobni stav, trebali bi imati takav kvantum znanja, a očito ga nemaju, da znaju da je predsjednik Vlade taj koji predlaže glavnog državnog inspektora na Vladi i Vlada taj prijedlog usvaja ili ne usvaja", rekao je Mikulić novinarima na saborskom hodniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:25