KAKO STOJE?

'PROČEŠLJALI' SMO IMOVINSKE KARTICE NOVIH ČLANOVA VLADE Ministrica socijale ima četiri nekretnine, a lani je kupila novi auto

Najzaduženija je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja sa suprugom ima tri kredita ukupne vrijednosti oko 700.000 kuna. Najveću mjesečnu ratu od gotovo 5700 kuna plaća ministar rada Josip Aladrović
Marija Vučković, Vesna Bedeković, Josip Aladrović i Gordan Grlić Radman
 CROPIX

Među novim ministrima s čijim imovinskim podacima raspolažemo najveću plaću od 18.930 kuna kao saborska zastupnica primala je Vesna Bedeković, nova ministrica demografije.

Ona je u svojoj kartici navela i najviša dodatna primanja: 46.000 kuna neto godišnje zaradi od nastavne djelatnosti. Bedeković u svojoj kartici ima i najviše nekretnina iako je na svima suvlasnica s trećim osobama. Marija Vučković, nasljednica Tomislava Tolušića u Ministarstvu poljoprivrede, ima najviše kreditnog zaduženja od četvero novih ministara.

S dva kredita na njezino ime i jednim na supruga, zadužena je oko 700.000 kuna. Nove ministrice i ministri uglavnom ne voze pretjerano skupe aute. Najstariji je Renault Clio Marije Vučković iz 2002. , a najnoviji, Mazdu CX3, ima Bedeković. No od modela je zanimljivije da je novopečena ministrica, kako kaže, greškom zaboravila jednu nulu pri procjeni njegove vrijednosti.

Nakon sastanka u Vladi jučer je zahvalila “svima koji su to primijetili” te izjavila kako je grešku i ispravila. Protiv Josipa Aladrovića, novog ministra rada, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još je u svibnju pokrenulo postupak zbog automobila njegove supruge koji nije na vrijeme unio u imovinsku karticu.

Prema pisanju Indexa, Mariju Vučković to je Povjerenstvo već kaznilo, prije 6 godina sa 4000 kuna i to zato što je istovremeno bila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije i sjedila u NO Komunalnog održavanja kojemu je vlasnik Grad Ploče.

Vesna Bedeković

ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Goran Mehkek / CROPIX

Vesna Bedeković (53) bila je saborska zastupnica HDZ-a i šefica Odbora za obrazovanje. U Sabor je ušla 2016. kao zamjena za Tomislava Tolušića. Prije ulaska u visoku politiku bila je dekanica Više škole u Virovitici. Do sada je primala plaću zastupnice od 18.930 kuna, a njezin suprug nije u radnom odnosu. Godišnje od nastavne djelatnosti zaradi još oko 46.000 kuna. Ima kredit od 17.930 eura i jamac je za kredit od 434.722 kuna. Suvlasnica je četiri nekretnine.

Kuća s okućnicom u Pitomači procijenjena je 1,100.000 kuna, a Bedeković ju je naslijedila, kao i vikendicu u Aršanju procijenjenu na 150.000 kuna. Stan u Pitomači od 67 kvadrata vrijedan 408.000 kuna kupila je uz kredit kao i garažu od 70.000 kuna. Prijavila je i vlasništvo nad dva automobila, Mazde 2 iz 2012. od 50.000 kuna te Mazde CX3 iz 2018. za koju u imovinskoj kartici stoji vrijednost od 15.300 kuna, no Bedeković je jučer izjavila kako je omaškom ispustila jednu nulu.

Mario Banožić

ministar državne imovine

HDZ

Mario Banožić (40) u Vladu dolazi s pozicije predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Osijeku kratko je bio zaposlen u privatnom sektoru, no od 2005. godine radi isključivo u javnom. Banožić je do sada imao plaću od 15.500 kuna mjesečno, a u imovinskoj je kartici naveo i kako godišnje uprihodi 20.000 kuna od edukacijske djelatnosti. Njegova supruga zaposlena je u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ima plaću nešto manje od 5000 kuna mjesečno.

Sa suprugom ima kredit od 105.000 kuna, a on sam ima prijavljen i kredit od 15.000 eura. Vlasnik je stana u Vinkovcima od 82 kvadrata, procijenjenog na 480.000 kuna, koji je stekao prodajom imovine i podizanjem kredita. Na njegovo ime glase i dva automobila, Nissan Terrano 2.7 TD Wagon iz 2003. od 53.000 kuna te Hyundai Tucson 2.0 DOHC iz 2008. koji je procijenjen na 63.000 kuna. U štednji ima 7000 eura.

Marija Vučković

ministrica poljoprivrede

Damjan Tadić / CROPIX

Marija Vučković (45) rodom je iz Ploča. Radila je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih poslova, a bila je i zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije prije negoli je na poziv Tomislava Tolušića 2016. došla u Zagreb na mjesto pomoćnice ministra regionalnog razvoja. Zatim, opet s Tolušićem, odlazi u Ministarstvo poljoprivrede gdje je do danas obnašala dužnost državne tajnice i za to primala plaću od 17.150 kuna. Prema imovinskoj kartici, njezin suprug zaposlen je u Croatiabusu te zarađuje mjesečno oko 9000 kuna.

Vučković ima dva kredita, jedan od 57.000 eura te drugi od 225.000 kuna, a njezin suprug ima kredit od 60.000 kuna. Vlasnica je stana od 69 kvadrata u Pločama, koji je kupila na kredit i čija je vrijednost procijenjena na 600.000 kuna, te četvrtine voćnjaka u Opuzenu. Vlasnica je Renault Clija iz 2002. vrijednog 15.000 kuna. Ima 69 dionica HT-a te po jednu dionicu Atlantske plovidbe i Luke Ploče, a suprug u Luci ima 24 dionice.

Josip Aladrović

ministar rada i mirovinskog sustava

Tomislav Krišto / CROPIX
Josip Aladrović

Josip Aladrović (34) diplomirani je ekonomist podrijetlom iz Pleternice, a obnašao je dužnost ravnatelja HZMO-a gdje je imao neto plaću od 14.300 kuna. Njegova supruga zaposlena je u Ustanovi upravljanje sportskim objektima te ima mjesečnu plaću od oko 7000 kuna. U imovinskoj je kartici naveo i kredit od 553.356 kuna, čija mjesečna rata iznosi 5668 kuna. Vlasnik je stana od 50 kvadrata na zagrebačkom Trnju vrijednog oko 675.000 kuna, a kupio ga je uz pomoć kredita.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv njega u svibnju jer nije prijavio suprugin automobil Smart u svojoj imovinskoj kartici. Danas je u imovinskoj kartici taj automobil iz 2015. prijavljen s procijenjenom vrijednošću od 60.000 kuna. Vlasnik je OPG-a “Josip Aladrović” koji se bavi uzgojem jabuka, ima udio od 4500 kuna u fondu Erste asset management, 10.000 eura štednje na svom te 1200 eura na računu djeteta.

Gordan Grlić Radman

ministar vanjskih i europskih poslova

CROPIX

Gordan Grlić Radman (61) na poziciju ministra dolazi s funkcije hrvatskog veleposlanika u Berlinu. Diplomirao je na Agronomskom fakultetu 1982. godine, a nakon studija otišao je u Švicarsku gdje je radio do 1991. godine kada se vraća u Hrvatsku na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. U Ministarstvu vanjskih poslova poznat je kao diplomat blizak bivšem ministru vanjskih poslova Mati Graniću.

Tijekom ranih 1990-ih ponovno je boravio u Švicarskoj, ali kao diplomat MVP-a, a tu je funkciju obnašao i u Budimpešti i Sofiji. Mate Granić ga je 1999. imenovao na dužnost tajnika Ministarstva gospodarstva. U vrijeme premijera Ivice Račana radio je u MVP-u na deskovima za političku bilateralu, a s dolaskom Ive Sanadera 2004. postavljen je na čelo Odjela za srednju Europu u 1. političkoj bilaterali. Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti 2007. godine. Njegova imovinska kartica zasad nije dostupna.

Ivan Malenica

ministar uprave

Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Ivan Malenica u nedjelju će navršiti 34 godine što ga čini najmlađim ministrom u ovoj Vladi. Na ministarsku funkciju dolazi s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a pohađa poslijediplomski doktorski studij Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru javno pravo i uprava. U siječnju 2018. godine imenovan je za novog predsjednika HDZ-ova Odbora za upravu te je od tada premijera Plenkovića savjetovao u svim pitanjima vezanima za javnu upravu.

Malenica se, prema riječima HDZ-ovaca, uklapa u Plenkovićev tim mladih stručnjaka koji mogu osvježiti i stranku i Vladu. Bio je kandidat šibenskog HDZ-a za državnog tajnika u Ministarstvu uprave kada je Plenković tek došao na vlast, ali je nakon raspada koalicije HDZ-a i Mosta to mjesto pripalo Josipi Rimac. Oženjen je, ima dvoje djece, a supruga mu je navodno bivša studentica. Objavu njegove imovinske kartice također još čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:07