POTVRDILA CARINSKA UPRAVA

PROCURILA STROGO ČUVANA TAJNA Gradski prijevoznik morao platiti milijunsku kaznu zbog nelegalnog miješanja goriva

 CROPIX

Inspektori Carinskog ureda Rijeka naplatili su Autotroleju čak dva i pol milijuna kuna zbog trošarinskog prekršaja počinjenog tijekom 2015. godine, miješanja biodizela i dizelskog goriva u tankovima autobusa, potvrđeno je iz Carinske uprave nakon upita Novog lista.

Carinski inspektori utvrdili su da je u tankovima autobusa Autotroleja tijekom 2015. godine, kada je na čelu tog komunalnog društva bio Željko Smojver, čak 755 tisuća litara biodizela izmiješano s eurodizelom, čime je učinjen trošarinski prekršaj, budući da se na čisti biodizel ne plaća trošarina, dok se na mješavine eurodizela i biodizela trošarina plaća u jednakom iznosu kao za plinska ulja, odnosno dizelsko gorivo. Osim toga, carinski inspektori u svom su nalazu utvrdili i da Autotrolej nema ovlasti za proizvodnju goriva, a miješanje biodizela i dizela smatraju proizvodnjom nove vrste goriva, odnosno trošarinskog proizvoda.

U Autotroleju su, neslužbeno saznaje Novi list, ovaj nalaz inspekcije i naplata trošarine do sad bili skrivani kao strogo čuvana tajna, unatoč tome što je Željko Smojver, direktor u vrijeme kad je prekršaj prema nalazu inspekcije počinjen, još 2016. godine otišao iz Autotroleja, prešavši u upravu tada novoosnovanih gradskih društava Rijekaplus i Poslovni sustavi. Na mjestu direktora naslijedio ga je Marin Rajčić, koji je nedavno, na polovici četverogodišnjeg mandata, iznenada podnio neopozivu ostavku objasnivši je obiteljskim razlozima, no do odabira novog direktora i dalje je na čelu uprave Autotroleja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:09