TAJNI PAPIRI

PROCURILI INTRIGANTNI ŠPIJUNSKI DOKUMENTI IZ PRIVATNOG ARHIVA Dosad nepoznate pikanterije iz Titova života

Dokument je najvjerojatnije napisao Josip Kopinič Vazduh, bliski Titov suradnik

Redakcija beogradskog Blica u posjedu je intrigantnog tajnog dokumenta, napisanog 1983. godine (tri godine nakon Titove smrti) iz privatnih arhiva jednog bivšeg, sada pokojnog, visokog dužnosnika jugoslavenskog komunističkog režima.

U njemu se, kako piše list, iznosi niz pikanterija, mračnih tajni, intriga iz života nekadašnjeg neprikosnovenog jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita. Posebno je interesantna, ako je istinita, informacija da je Tito još 1962. planirao ubiti Edvarda Kardelja, koji je smatran jednim od njegovih najbližih suradnika.

Razlog je jasan - bojkotirao je Titove ideje za razvoj socijalističkog društva. Od te ga je ideje, kako piše Blic, odgovorio upravo tadašnji ministar unutarnjih poslova, vrlo brzo zbačen s tog položaja Aleksandar Ranković. On je, navodno, Titu rekao kako “to ne bi bilo komunistički. Ovo što si rekao meni možeš reći i Kardelju. To bi bilo komunistički. Mislim da to Edo neće krivo shvatiti. Ako te krivo shvati, tada možeš računati na mene”, zaključio je Ranković. Blic također ističe kako je nekoliko godina kasnije Kardelj ranjen u jednom lovu u Karađorđevu.

Dokument je najvjerojatnije napisao Josip Kopinič Vazduh, nekadašnji agent Kominterne i bliski Titov suradnik iz vremena Drugog svjetskog rata. Dokument je, navodno, bio namijenjen Titovom biografu Vladimiru Dedijeru, ali do njega nikad nije došao jer ga je “presreo” tadašnji moćni šef tajne policije Stane Dolanc te pohranio kod dužnosnika, čiji je potomak dokument ustupio Blicu.

Kontroverzni srbijanski povjesničar i autor više knjiga o J. B. Titu Pera Simić kaže da je autor spornog dokumenta najvjerojatnije Kopinič, jer “rukopis sliči na tog sovjetskog obavještajca”. Blic će u sljedećih nekoliko dana donijeti izvatke iz tog teksta. No, radi li se o dokumentu koji služi cilju opravdavanja Aleksandra Rankovića, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:20