LEX AGROKOR

PROCURILI NOVI MAILOVI GRUPE BORG, REAGIRAO I MINISTAR KUŠČEVIĆ 'Agrokor? To je recikliranje odavno potrošene i zatvorene teme'

Lovro Kuščević
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je, nakon što je N1 objavio nove mailove vezane uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, izjavio kako je Agrokor - zatvorena tema.

Ponovio je da je zatvorena tako što su spašeni deseci tisuća radnih mjesta i spriječen kolaps koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu.

"Nove mailove, istinite ili lažne, doživljavam kao recikliranje te odavno potrošene i zatvorene teme", rekao je Kuščević je novinarima u Ministarstvu uprave nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt "e-Poslovanje".

N1 je objavio u utorak mailove koje su 30. ožujka 2107., dan uoči usvajanja prijedloga Lex Agrokor na Vladi, razmijenili tada ministrica gospodarstva Martina Dalić i Branimir Bricelj, član grupe poznate pod nazivom Borg, koja je radila Lex Agrokor.

Iz njih se, kako navodi N1, vidi da su toga dana u prijedlog unesene izmjene koje su omogućile Knighthead fondu da kroz roll up kredit ostvari goleme profite, a ostali goleme gubitke. Knighthead je, pišu, zahvaljujući tome "u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za Lex Agrokor."

U tekstu praćenom faksimilima mailova, N1 navodi da Bricelj svojim izmjenama oslobađa budućeg izvanrednog povjerenika gotovo svih kontrola - izbacuje odredbu koja je predviđala da izvanredni povjerenik mora dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća za angažman savjetnika, uvodi Privremeno vjerovničko vijeće, koje po originalnom zakonskom tekstu nije niti trebalo postojati.

Navode iz prepiske i napomenu da se doradi tekst kako bi se moglo utjecati na stand still aranžman, Todorićev samostalni pokušaj dogovora s vjerovnicima i dopisuju odredbu da će se aktiviranjem Lex prekinuti eventualni stečajni postupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:53