GLOBA ZA USMENI MARKETING

Prodavačima koji po ulici urliču 'LUBENICAAA' kazna kao da su vikali 'Za dom spremni'?

“Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”
 Denis Jerković / CROPIX

Preglasni prodavač lubenica svojom vikom po još usnulim i praznim ulicama đakovačkog Pazarišta prije osam sati ujutro probudio je brojne građane koji su koristili vrijeme godišnjih odmora za dulje spavanje.

Kako piše Glas Slavonije, dio stanovnika Pazarišta na takvo je buđenje negodovao. Kažu, ništa manje nije iritantan ni lubeničar koji po pustim ulicama galami i u rano poslijepodne, kada mnogi odlaze na poslijepodnevni odmor nakon dolaska s posla i ručka.

Je li preglasni lubeničar primjer remećenja javnog reda i mira? U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj kažu da bi mogao biti, ovisno o glasnoći, intenzitetu i drugim elementima koji bi preglasnog lubeničara doveli u prekršaj. Pritom je zanimlijvo da je kazna za takav prekršaj izrečena u njemačkim markama (50 do 200 njemačkih maraka), koje su povučene iz optjecaja još 1. ožujka 2002.

Članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kaže: “Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

"U slučaju prijave slijedio bi razgovor s osobom koja na takav način oglašava prodaju, kao i s prijaviteljem ili svjedocima", pojasnio je za Glas Slavonije glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Zasad nije prijavljen još ni jedan takav slučaj.

Ovom se problematikom pozabavio i Grad Đakovo, kaže gradonačelnik Zoran Vinković, te je donio odluku protiv preglasnog oglašavanja prodaje voća, povrća, prikupljanja starih akumulatora i sl. po gradskim ulicama. “Bilo je takvih prijava, a prosljeđuju se sucu za prekršaje”, kazao je Vinković za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:57