GLOBA ZA USMENI MARKETING

Prodavačima koji po ulici urliču 'LUBENICAAA' kazna kao da su vikali 'Za dom spremni'?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2016. u 15:58

Opuzen, 080715.
Ovoga ljeta na podrucju Doline Neretve zasadjeno je oko 250 hektara povrsina lubenice, a urod se procjenjuje na 11000 tisuca tona. Neretvanski poljoprivrednici imaju problem sa niskom cijenom otkupa lubenice koja se krece oko 1,40 kuna za kilogram i nadaju se da ce uspjeti prodati vecinu ovog voca.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX

“Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

Preglasni prodavač lubenica svojom vikom po još usnulim i praznim ulicama đakovačkog Pazarišta prije osam sati ujutro probudio je brojne građane koji su koristili vrijeme godišnjih odmora za dulje spavanje.

Kako piše Glas Slavonije, dio stanovnika Pazarišta na takvo je buđenje negodovao. Kažu, ništa manje nije iritantan ni lubeničar koji po pustim ulicama galami i u rano poslijepodne, kada mnogi odlaze na poslijepodnevni odmor nakon dolaska s posla i ručka.

Je li preglasni lubeničar primjer remećenja javnog reda i mira? U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj kažu da bi mogao biti, ovisno o glasnoći, intenzitetu i drugim elementima koji bi preglasnog lubeničara doveli u prekršaj. Pritom je zanimlijvo da je kazna za takav prekršaj izrečena u njemačkim markama (50 do 200 njemačkih maraka), koje su povučene iz optjecaja još 1. ožujka 2002.

Članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kaže: “Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

"U slučaju prijave slijedio bi razgovor s osobom koja na takav način oglašava prodaju, kao i s prijaviteljem ili svjedocima", pojasnio je za Glas Slavonije glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec.

Zasad nije prijavljen još ni jedan takav slučaj.

Ovom se problematikom pozabavio i Grad Đakovo, kaže gradonačelnik Zoran Vinković, te je donio odluku protiv preglasnog oglašavanja prodaje voća, povrća, prikupljanja starih akumulatora i sl. po gradskim ulicama. “Bilo je takvih prijava, a prosljeđuju se sucu za prekršaje”, kazao je Vinković za Glas Slavonije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo