ZAGONETNI SLUČAJ

PRODUBLJUJE SE MISTERIJ SMRTI VIROVITIČKOG PROČELNIKA Kirin iznio svoju verziju kronologije događaja: Zvali su me iz banke zbog čudnih transakcija...

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Virovitički gradski pročelnik za financije Siniša Palm zadnji je put viđen živ u petak 31. svibnja rano poslijepodne. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je nakon dvodnevne potrage policije i HGSS-a u šumi pokraj rijeke Drave nedaleko od Virovitice u ponedjeljak 3. lipnja oko 13 sati.

Iako nije bila izvršena obdukcija, zaključeno je da je riječ o samoubojstvu, a motiv koji je Palma odveo u samoubojstvo - ponavljamo, obdukcija nije napravljena - HDZ-ov gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pronašao je u njegovoj, kako tvrdi, ovisnosti o kockanju. Palm je pokopan dan poslije pronalaska njegova tijela, a Kirin je, kako tvrdi, pronevjeru 17 milijuna kuna iz gradske blagajne u potpunosti svalio na pokojnika.

Tvrdi da sve do tog petka 31. svibnja kada je, barem on tako tvrdi, podnio kaznenu prijavu zbog pronevjere gradskog novca, nije znao za Palmovu navodnu tešku ovisnost o kocki. Kako obdukcija nije obavljena, a Kirin je Palma optužio dok se pokojnikovo tijelo nije do kraja ni ohladilo, Viroviticom su počele kolati razne priče. Neki sumnjaju u Kirinovu verziju priče, a zbog neobavljene obdukcije građani ne mogu biti sigurni sto posto niti u službenu verziju o samoubojstvu navodnog kockara.

Točno petnaest dana nakon pronalaska Palmova leša u utorak je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se očekivalo da će virovitički gradonačelnik odgovoriti na sva otvorena pitanja, da će iznijeti dokaze da je Siniša Palm sam, bez ičijeg znanja, pokrao Grad za višemilijunski iznos, da će objasniti zašto je tako siguran da je Palm izvršio samoubojstvo, te da će otkriti sve što zna o krađi proračunskog novca.

Miljenko Sabo, lider kluba vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, na početku aktualnog sata pitao je Kirina može li gradskim vijećnicima i građanima reći svoja saznanja o suicidu gradskog pročelnika te o svim gradonačelniku poznatim činjenicama o pronevjeri čak 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Nakon dugog monologa Kirina o svojim velikim uspjesima, o nevjerojatnoj renesansi Virovitice u koju je investirano "pet milijardi kuna" unazad 15 godina, uslijedio je pravi antiklimaks.

- Zbog zakonske zapreke ne mogu govoriti o sadržaju kaznene prijave koju sam podnio (protiv mrtvog pročelnika, valjda) zbog pronevjere novca. Objava saznanja koja imam mogla bi ugroziti istragu - rekao je Ivica Kirin.

Lopticu odgovornosti utvrđivanja cjelokupne istine o još uvijek navodnoj pronevjeri i prema zasad službenoj verziji o samoubojstvu pročelnika Kirin je u utorak prebacio na druge - na sve one koji imaju saznanja koja bi pomogla u istrazi, a koji nisu kao on vezanih ruku - koji nemaju obavezu čuvanja tajne do okončanja istrage.

- Duboko sam uvjeren da građani znaju tko je prava žrtva, a tko krivac. Vrijeme će pokazati svoje. Što je sporno u podnošenju kaznene prijave? Upravo ono što je njezin sadržaj. Podižući kaznenu prijavu postupao sam prema zakonu - rekao je Kirin. A potom je zavapio: - Jesam li trebao zataškati spoznaju da moj suradnik otuđuje novac? Naravno da nisam!

Rekao je da je u šoku jer mu je Siniša Palm bio "kao član obitelji" i da mu je motiv Palmova samoubojstva bio veliki šok. Kirin inzistira da sve dok nije podignuo kaznenu prijavu nije imao nikakve spoznaje o tome da su milijuni nestajali s računa Grada te da nije znao da je njegov blizak suradnik, kako Kirin tvrdi, okorjeli kockar.

Za Palmovo samoubojstvo Kirin je u utorak de facto optužio njegove bliske prijatelje i kladioničare koji su, kaže, znali za njegovu ovisnost o kocki, ali nisu o tome javno progovorili kada su trebali.

- Nažalost, nitko nije upozorio na njegovu najgoru moguću ovisnost koja ga je na koncu odvela u smrt - rekao je Kirin, odbacujući bilo kakvu svoju odgovornost u slučaju Palm.

HDZ-ov gradonačelnik u utorak je javno, u više navrata, optužio medije za tendenciozno izvještavanje i zamjenu teza. U suštini, poručio je medijima da su od njega napravili sumnjivca, a trebali su heroja koji je otkrio veliku pronevjeru javnog novca.

Nakon što Kirin nije želio podnijeti ostavku oporbeni vijećnici su napustili sjednicu, čime je i završena rasprava o slučaju Palm.

Nakon toga, Kirin je stao pred novinare i rekao da smatra da bi bilo najbolje da je obdukcija odmah napravljena kako bi svaka sumnja u okolnosti smrti pročelnika za financije bila otklonjena. Iako je za govornicom rekao kako je za ovisnost Palma o kocki doznao tek kada je uvidom u podatke iz pročelnikova službenog računala otkrio „dokaze“ o kockanju, unatoč inzistiranju novinara nije želio reći kada je to otkrio. Dakle, prije ili poslije smrti pročelnika, prije ili nakon što je u petak 31. svibnja podnio kaznenu prijavu.

Kirin tvrdi da je Palma - koji je zadnji put uopće viđen u petak rano poslijepodne - zadnji put vidio dan ranije „u prolazu“. Gradonačelnik tvrdi da tada ništa o pronevjeri novca nije pitao Palma zato što je o nestanku gradskog novca saznao tek kasnije toga dana.

Nekoliko sati uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i Mostov gradski vijećnik Darko Lešković podnijeli su kaznenu prijavu protiv Kirina. HDZ-ova gradonačelnika Ivicu Kirina mostovci su Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici prijavili radi sumnje na pomaganje u počinjenju kaznenog djela pronevjere.

"Obraćamo Vam se vezano za sumnju da je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin optužio pokojnog pročelnika Sinišu Palma za počinjenje kaznenog djela teške krađe, odnosno pronevjere. Ako su te optužbe istinite, pokojni Siniša Palm je u svojstvu pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice takva kaznena djela mogao počiniti samo uz saznanje i potporu gradonačelnika Kirina", stoji u prijavi.

Kirinu ne vjeruju niti u Živom zidu. Kaznenu prijavu protiv HDZ-ova Ivice Kirina podnijet će i Živi zid. Šef stranke Ivan Vilibor Sinčić i politički tajnik stranke Tihomir Lukanić jučer su u Virovitici najavili podizanje prijave zbog kaznenih djela pronevjere i zloupotrebe položaja i ovlasti. Također, Živi zid zatražio je ekshumaciju tijela pokojnog pročelnika za financije Siniše Palma kako bi se obdukcijom utvrdile stvarne okolnosti njegove smrti, jer obdukcija nije obavljena odmah nakon njegove smrti.

Kronologija događaja kako je vidi Kirin

Nakon završetka sjednice Gradskog vijeća, Kirin je održao i konferenciju za novinare na kojoj je ponovno ispričao svoju verziju priče i objasnio kojim su se, prema njemu, redoslijedom stvari događale spornih dana.

- Ja u četvrtak poslijepodne, iza pet sati, dobivam poziv iz banke da je došlo do čudnih transfera na jednu sportsku udrugu. Ja idem provjeriti je li to istina. Zakazujem sastanak. Tamo odlazim u osam sati ujutro, zatražite od Zagrebačke banke da vidite kad sam ušao i izašao.

U međuvremenu, Palm je došao na radno mjesto. U 9:45 napušta radno mjesto kad je shvatio da su mu blokirani računi, priča Kirin napominjući da je nakon banke išao na policiju.

- Tamo sam bio negdje do 11:45. Onda sam se vratio u grad. Rekao sam da mu se napiše rješenje o suspenziji, kaže Kirin dodavši da je Palm otišao ranije.

Novinare je pitao zašto nisu provjerili činjenice.

- Moja glasnogovornica je nekome od vas odgovorila da se ja taj dan nisam susreo s time, kaže Kirin demantirajući da se taj petak svađao s Palmom.

- Od tog dana više ga nitko nije vidio. Negdje oko dva sata ga traži dostavljač da mu uruči rješenje o suspenziji. Više nitko nije znao gdje je, rekao je Kirin.

- Činjenica je da je netko lupio glupost i da je ta glupost postala istina. Ja sam još u šoku i tuzi. To je mlad čovjek, nije trebao dignuti ruku na sebe, to je mlad čovjek. S druge strane, počele su razne insinuacije, da ja i moja supruga kontroliramo njega. Ona s njim nema veze, da ga je bar kontrolirala, kaže Kirin.

- S obzirom da su izvidi u tijeku, sačekajmo da istraga završi, govori.

- Mislim da su ti prosvjedi promašili i mjesto i vrijeme i temu. Ružna je slika da je jučerašnji ministar unutarnjih poslova maltene kriminalac, rekao je Kirin.

- Stojim pred vama, ja imam subjektivnu odgovornost. Ja sam ga birao, svi su znali o njemu sve najbolje, izabran je na javnom natječaju. Nitko nije rekao da je postojala ta druga strana, da su postojala veća propitkivanja o privatnom životu možda bi znali, kazao je Kirin.

- Da je barem netko javio za problem tog čovjeka, spasili bi ga, rekao je, kako javlja televizija N1. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:28