SLUŽBENI PODNESAK

PROFESOR IZ ZAGREBAČKE GIMNAZIJE ŠTITI UČENIKE Prijavio inspekciju jer se đaci nezakonito izbacuju s nastave

 Sandra Šimunović/EPH

Aleksandar Mona Macko Puhek, nastavnik zagrebačke IV. gimnazije, odlučio je Ministarstvu uprave uputiti službenu prijavu protiv državnih službenika Ministarstva obrazovanja - točnije djelatnika prosvjetne inspekcije.

Interes djece

Prijava se odnosi se na kršenje Etičkog kodeksa državnih službenika jer, kako smatra nastavnik, prilikom nadzora u dvije škole djelatnici Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor nisu se rukovodili načelom najboljeg interesa djece. Mona Macko Puhek paralelno je slučaj poslao na razmatranje i saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, koji bi se - u okviru svojih ovlasti - prvi put trebao pozabaviti problematikom nezakonitog izbacivanja učenika s nastave.

Sveprisutan problem

Problem oko kojega je podignuo prašinu je praksa “discipliniranja” učenika izbacivanjem s nastave, uz upisivanje neopravdanih sati. Aleksandar M. M. Puhek radio je, naime, prije zagrebačke IV. gimnazije u Tehničkoj školi u Požegi i tvrdi da je u obje škole svjedočio nezakonitoj radnji nastavnika, nakon koje neopravdani sati ostaju trajno zapisani u svjedodžbama.

O tom je, kaže, problemu obavijestio i pravobraniteljicu za djecu.

- Kako Zakon o obrazovanju ne predviđa kao pedagošku mjeru udaljavanje sa sata, konkretne slučajeve sam prijavljivao prosvjetnoj inspekciji, no nadzor se nije rukovodio načelom najboljeg interesa djeteta. Kako smatram da su pojedini djelatnici Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor ovakvim postupanjem narušili ostvarivanje prava, poštovanje integriteta i dostojanstva učenika te da kao državni službenici nisu primijenili stručno znanje da učenicima pomaže u ostvarenju prava, prijavio sam ih Ministarstvu uprave - objašnjava Mona Macko Puhek, pozivajući se na to da je problem koji prijavljuje sveprisutan u srednjim školama Hrvatske.

Mihaela Adamović, načelnica prosvjetne inspekcije, potvrđuje da je izbacivanje učenika s nastave i davanje neopravdanih sati neprihvatljivo te tvrdi da prosvjetna inspekcija reagira na svaki prijavljeni slučaju, i to uvijek u interesu djece, pri čemu inspektor naređuje brisanje neopravdanih i obavezuje ravnatelja škole na sprječavanje takvih postupaka.

Adamović demantira tvrdnju Puheka o nepostupanju prosvjetne inspekcije.

- Naprotiv, prosvjetna inspekcija žurno je pokrenula postupak u IV. gimnaziji, nakon prijave koju je primila 29. siječnja - kaže M.Adamović i tvrdi da je rok za obavještavanje o pokretanju postupka 30 dana od njegova zaprimanja.

Iznimni slučajevi

Što se Tehničke škole u Požegi tiče, i tamo je inspekcija izašla na teren, no dokazi o nezakonitim neopravdanima nisu mogli biti utvrđeni jer je prijavljeno nekoliko slučajeva koji su se navodno dogodili godinama prije.

- I u tom smo nadzoru upozorili ravnatelja škole da je dužan voditi brigu da se takvi slučajevi ne događaju - kaže Adamović.

Kako objašnjavaju u inspekciji, udaljavanje učenika s nastave moguće je u iznimnim slučajevima, kad učenik svojim ponašanjem u potpunosti onemogućuje provedbu nastavnog sata ili ugrožava sigurnost drugih učenika. Učenik izbačen sa sata mora biti pod nadzorom, a ni u kojem slučaju ne smije dobiti neopravdani sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:33