PRIJAVITE SLUČAJEVE NA FACEBOOKU JUTARNJEG

Profesor: 'Želite prolaz? Uzmite instrukcije kod mog kolege'

Knjigu sam platio 40 kuna. Na usmeni ispit izašao sam držeći je u rukama. Profesor je to, vjerujem, uočio. Razgovarali smo o političkoj situaciji u Sloveniji, dnevnim aktualnim stvarima, čak i mojim korijenima i porijeklu. Niti na jedno pitanje nisam odgovorio i dobio sam ocjenu vrlo dobar. Ništa lakše

Upisao sam studij politologije u Zagrebu prije nekoliko godina. Oduvijek sam bio skloniji društvenim znanostima nego recimo matematici, a bio sam uvjeren (i još uvijek sam), da ću nakon ovog studija jednog dana lakše pronaći posao nego da sam upisao neki drugi studij društvenog usmjerenja.

Jutarnji otkriva najveći skandal na sveučilištu > Bjeliš zaustavio studiju o korupciji na Sveučilištu: Ne smije se znati koliko su profesori podmitljivi!

Priznajem, jedan sam od onih studenata koji nastoje položiti što veći broj ispita u što kraćem roku. Kampanjac sam i često puta sam radije prošvercao šalabahter i prepisivao od kolega, nego spremio ispit kako priliči.

No neki ispiti na mojem fakultetu graniče s apsurdom, a profesori me doista znaju ostaviti bez riječi. Toliko da ovih par zanimljivosti, pod uvjetom anonimnosti, želim podijeliti s vama.

Aleksa Bjeliš nije trpio što se u aferi Index piše o korupciji profesora

Radim to u najboljoj volji, vjerujući da će se praksa na mom, ali i na ostalim hrvatskim fakultetima, promijeniti. Doista ne želim, a to govorim svima oko sebe već godinama, da moja razina obrazovanja nakon završenog fakulteta bude niža nego nakon srednje škole.

Dakle, odmah po upisivanju studija susreo sam se s ispitom iz povijesti. Kao i većina studenata, savjete sam potražio kod starijih kolega.

Čak 53 posto profesora zna za nepotizam, ali o tome većina šuti

- Povijest? To ti je jednostavno. Samo kupiš njegovu knjigu i pojaviš se na ispitu - rekli su mi stariji kolege i ja sam ih poslušao.

Na ljetnom ispitnom roku stvari nisu mogle biti jednostavnije. Knjigu sam platio 40 kuna. Na usmeni ispit izašao sam držeći je u rukama. Profesor je to, vjerujem, uočio. Razgovarali smo o političkoj situaciji u Sloveniji, dnevnim aktualnim stvarima, čak i mojim korijenima i porijeklu. Niti na jedno pitanje nisam odgovorio i dobio sam ocjenu vrlo dobar. Ništa lakše.

Rektor Bjeliš: Fakulteti su ih trebali kazniti i prije presude

Ubrzo sam shvatio da neke ispite na studiju mogu položiti uz minimalan trud. Doslovno minimalan, a podrazumijeva pojavljivanje na ispitu. Tako sam odjednom bio položio dva ispita, odgovorivši profesoru na samo jedno pitanje: Kolega, jeste li naučili?

Rekao sam da jesam i dobio dvije dvojke.

Za jednog su mi profesora rekli da ne voli HDZ i da obavezno pokrenem to pitanje na usmenom ispitu. Posve je nebitno što čovjek zapravo drži predmet koji s politikom nema veze. Pogađate, učinio sam to. Sasuli smo zajedno žuč na vodstvo te stranke. Zadržali smo se u kabinetu 45 minuta. Otvorili smo samo jedno pitanje iz obvezne literature. Ispravio me nekoliko puta, i u indeks upisao trojku.

Sveučilište kritizira Europa, Bajić istražuje pet fakulteta, a njima je za sve kriv Jutarnji list!

Od ukupno 40-ak ispita na studiju barem 10 položio sam ih na ovako sulude načine.

Kasnije sam od drugih kolega i kroz medije doznao da mnogi moji profesori rade i na privatnim učilištima, predaju na drugim studijima, imaju privatne tvrtke, savjetnici su i poduzetnici. Često se mogu čuti priče i da na studij dolaze polagati političari preko veza i poznanstava.

Neke profesore nikad nisam vidio, iako mi njihova imena stoje u indeksu. Ispite drže asistenti, mladi ljudi od 30-ak godina, a zarađuju daleko manje od profesora koji drže katedru. Naravno, ne bi bilo pošteno da se cijeli studij poistovjeti s ovim pojedincima.

Na mom faksu zaista ima kvalitetnih profesora koje je užitak slušati i od kojih se može mnogo naučiti. Samo smatram da fakulteti ne bi smjeli generirati ljude koji iz hrvatske povijesti nemaju niti elementarno znanje. A za to su nagrađeni četvorkom.

Čitatelj javlja o slučaju korupcije u Umjetničkoj školi u Velikoj Gorici

- Prijavio bih korupciju u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici Slavka Kolara 39/II. Pisao sam i Ministarstvu obrazovanja da istraži u svezi toga ali nisam naišao na nikakav odgovor. 'Profesori' su tražili mito za učenike koji nisu bili u mogućnosti proći razred. Mislim da sam vam sve rekao. Sramota je što u Hrvatskoj dnevni list mora pokretati ovakvu akciju. obzirom na hrpu ismijavajućih komentara, ja vam preporučam da samo tako nastavite. S divljenjem! -

Građevinarski fakultet u Osijeku: Bez profesorove knjige minus, s tri minusa - ništa od potpisa

Jedan je čitatelj također izdvojio Građevinarski fakultet u Osijeku, na kojem jedan profesor prisiljava studente da kupuju njegovu knjigu. Svi koji to ne učine zarade minus, a tri minusa znači da ne dobijete potpis, piše čitatelj. Istog tog profesora optužuje i za prodaju ispita prije nego što je buknula afera Indeks, no kaže kako su se te glasine stišale nakon akcije Indeks.

Pomorski fakultet u Splitu: Prolaz tek nakon dovoljno novca potrošenog na instrukcije

Za Pomorski fakultet u Splitu čitatelj piše da se na jednom predmetu moglo proći tek nakon što bi student 'ispucao' dovoljno sati instrukcija kod profesorovog kolege, tj. nakon što profesorov kolega dovoljno zaradi na studentu.

Jutarnji u borbi protiv korupcije na Sveučilištima: Prijavite slučajeve na Facebooku Jutarnjeg ili nam pišite na mail!

Znate li da je neki vaš kolega platio da bi položio ispit? Je li profesor ikad tražio od vas da kupite njegovu knjigu? Jeste li se kad koristili poznanstvima da biste osigurali prolaz na ispitu?

Više od 6300 studenata odgovorilo je na ta pitanja, ali mi ne smijemo znati odgovore. Rektor smatra da bi to bilo skandalozno za Sveučilište kada bismo saznali što sve studenti znaju o svojim profesorima!?

S obzirom da je u interesu časnih sveučilišnih profesora, učenika, studenata, roditelja (a moralo bi biti i rektora) da se razotkrije i sankcionira korupcija na Sveučilištu, pozivamo vas da odgovorite na pitanja iz zabranjene ankete u javnoj raspravi na Facebooku Jutarnjeg ili, ako želite biti anonimni, pišite nam na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Samo od jučer, otkad je portal Jutarnjeg lista pozvao građane da prijave korupciju na fakultetima putem Facebooka ili e-maila, građani su nam uputili desetke mailova.

Jedan od čitatelja tako upozorava na nepravilnosti na Kinezioloskom fakultetu, na kojem jedan od profesora inzistira da se ispitima pristupa isključivo uz kupljenu skriptu s power point prezentacijama. Svake godine mora se kupiti nova skripta, a definicije koje sadrži zapravo samo izvrću poredak riječi od prethodne godine.

Čitatelj također prokazuje jednu od profesorica s fakulteta za diskriminaciju prema manjinama, jer često javno proziva kolege s pitanjima o prezimenu i na ispitima ruši one 'nepodobne' po tom kriteriju.

Na Agronomiji, upozorava drugi čitatelj, navodno vlada i teški nepotizam. Čitatelj piše da se radi o više slučajeva istih prezimena među zaposlenicima fakulteta.

Nepotizam na Hrvatskim studijima

Ogorčeni bivši student Veterine: Cijela će znanost propast zbog nepotizma

Ispovijest studenta: Na ovom fakultetu vlada strahom nabijena atmosfera, studenti se boje reći mišljenje i kad su u pravu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:54