PROTIV MINISTRA FUCHSA

Profesori s Filozofskog: Idemo u štrajk! Studenti, ne brinite, štete će biti, ali za vas samo kratkoročno

Sindikat Akademska solidarnost najavljuje da će se, ako bude potrebno, štrajk nastaviti i na jesen

ZAGREB - Po prvi puta u povijesti studenti bi mogli ostati bez ljetnih ispitnih rokova i prijemnih ispita za upise na fakultete!

Lažne nade

Sindikat Akademska solidarnost organizirat će, kako najavljuju, opći štrajk sveučilišnih nastavnika. Nezadovoljni su odlukom Vlade da uputi u saborsku proceduru paket od tri zakona iz područja znanosti i visokog školstva. Još se ne zna kada će štrajk početi niti tko ih sve podupire. Sindikat su osnovali profesori sa zagrebačkog Filozofskoga fakulteta.

No, tvrde da su dobili snažnu potporu profesora sa sveučilišta u Zadru i Puli, a mogli bi im se, kažu, pridružiti i zaposleni na sveučilištima u Rijeci i Splitu.

- Koliko ja znam, imamo 800 članova na raznim sveučilištima. Vjerujemo da će nas oni poduprijeti. Nije istina da nas je stotinjak i da smo marginalci, kako nas je nazvao ministar Fuchs - kaže Đurđica Čilić-Škeljo, viša asistentica na Filozofskom i članica sindikata.

Trenutno traju pravne pripreme, a zatim slijedi zakonski obavezan period mirenja s Vladom koji traje pet dana. Zbog toga je malo vjerojatno da će štrajk početi već idući tjedan. Štrajk ne podupire mnogo utjecajniji Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva koji broji 11.000 članova.

Studenti panično zovu profesore i pitaju ih zašto štrajk baš sada kada su ispitni rokovi i što da rade. No, iz Akademske solidarnosti poručuju da se ne brinu.

- Žao mi je što je Vlada namjerno, baš u vrijeme ispita, odlučila ove zakone uputiti u Sabor, računajući da se profesori zbog obaveza prema studentima neće usprotiviti.

Međutim, nemamo drugu mogućnost. Studentima objašnjavamo da će pretrpjeti nadoknadivu i kratkoročnu štetu. To je bolje nego da ubuduće budu morali plaćati školovanje, što je mnogo veća šteta. Razumiju to i podržavaju nas. Bezlična je laž da se zakonima omogućava besplatno školovanje. Sročeni su po principu reklama velikih telekomunikacijskih kompanija - besplatno tri mjeseca, a onda te ogule do kraja. Onaj tko zna čitati zakon, to će lako shvatiti - objašnjava Čilić-Škeljo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22