OKRUTNI MANIPULATOR

PROFESORICA IZ SPLITA 'Vice Varalica me opljačkao i ostavio s bebom koju ne priznaje'

Paun Paunović/CROPIX

Priča o najsimpatičnijem gradskom varalici, koji je na račun svojega šarma, priče i smiješnih buljavih očiju izvarao pola grada, piše Slobodna Dalmacija.

Tom rečenicom počinje post bloga The Mladichi, koji je uzbudio stanovnike grada pod Marjanom ovih dana. Jurica Galić Juka, poznati “mladich”, redar i bloger, svojim društvenim kronikama iz kuta insajdera opisuje društvena zbivanja, a počesto detektira i ono što službenim osobama promakne. Poput, recimo, niza prijevara i manjih krađa dočaranih u jednom od posljednjih virtualnih ukazanja, a za što Juka izravno optužuje 28-godišnjeg Splićanina, kojega u blogu od milja naziva “Vicom Varalicom”.

Iako je Juka popis krađa, koja sežu od “zauvijek posuđenih” mobitela i nevelikih iznosa novca pa do većih cifri intonirao humoristično, izvjesno je da će druženje s protagonistom iz bloga još dugo ostavljati gorak okus u ustima nekim osobama.

Tragom bloga o Vici Varalici potražili smo osobu koja je, prema navodima također navodno oštećenog Juke (ostao je bez mobitela na prijevaru, kaže), pretrpjela najveću materijalnu štetu. Riječ je o Tomislavi Bobanac s adresom u Mravincima kod Splita, koja je ovih dana rodila i kćerkicu, plod kratkotrajne veze s Vickom (potpuni podaci poznati redakciji).

Ta trideset četverogodišnja profesorica engleskog i njemačkog jezika, koja ima i djevojčicu iz braka iza sebe, iako je na svijet donijela zdravo čedo, nije sretna majka, nego potpuno utučena osoba. Njezina ispovijest malo će koga ostaviti ravnodušnim, i ne samo zbog emocionalne boli, koja se u njezinim mladim godinama brzo zaliječi. Prema Tomislavinim riječima, zbog Vicka će grcati u dugovima najmanje deset godina!

Već je policiji podnijela kaznenu prijavu protiv njega za krađu, utaju, lažno predstavljanje i pronevjeru, a u Matičnom uredu podnijela zahtjev za utvrđivanje očinstva, jer on već neko vrijeme, veli, ima novu djevojku, a nju i bebu je “apstrahirao”, te se nada u dogledno vrijeme barem kakvoj-takvoj naknadi za uzdržavanje djeteta, kojom će možda moći pokrivati ratu kredita koji joj je skrivio, veli.

S Tomislavom smo razgovarali u njezinu domu u Mravincima, a kronologiju počinje ovako:

- Upoznala sam ga preko prokletog fejsa na kojemu me vrebao, pretpostavljam i druge žrtve slične meni, razvedene žene u nekim ranjivim fazama u životu. Doznao je da sam sama, i da mi je otac bolestan, a kad smo se našli na jednoj vrlo ugodnoj kavi, svesrdno mi je obećao pomoć oko pronalaska smještaja u odgovarajućem domu za oca (koji je u međuvremenu preminuo), te se ponudio mojoj majci pomoći oko legalizacije kuće kod Vrgorca. Tu počinju prijevare: majci je uzeo dokumente i pet tisuća kuna, a ništa nije napravio; postupak za legalizaciju, nedavno smo doznali i šokirali se, uopće nije pokrenut! Mojem ocu se zdravlje pogoršavalo, Vicko mi je u tim trenucima bio velika podrška, ali i istodobno uzeo dvije kreditne kartice s limitom na svakoj do 35 tisuća kuna, za koje je rekao da su blokirane “i da će mi on to riješiti jer radi u Erste banci”. On inače uopće ne radi u toj banci, a ne znam je li ikad igdje radio, niti koja mu je stručna sprema. Preko nekih privatnih veza doznala sam da ima NKV stupanj naobrazbe – navodi Tomislava puna gorčine i nastavlja.

- Te “blokirane” kartice on je, međutim, uredno “peglao” za razne potrebe: mojim novcem je kupovao hranu, odjeću, išao na izlete u Sarajevo, točio gorivo, častio društvo... U društvu je govorio da su mu to službene kartice od banke u kojoj, kao, radi. Danas, s dvoje male djece strepim svaki dan od neke nove ovrhe. Nemam ni za mlijeko – Tomislava će suznih očiju.

- Stalno je pričao o nekim svojim velikim investicijama, nasljedstvu u milijunskih iznosima u eurima, o svojoj navodnoj autopraonici, wellnessu u Lici, poslovima po bivšoj Jugoslaviji i drugom, a stalno je zapravo trošio moj novac; inače sam, dok mi on nije ušao u život, pristojno živjela od profesorske plaće, budući da predajem engleski jezik u osnovnoj školi. No, ni tim karticama nije se zadovoljio...

Kuću za koju je navodno pokrenuo legalizaciju je, pod izlikom da će ju očistiti, do temelja “obrstio”. Nalazi se u jednom eko-etno selu kod Vrgorca, iz nje je iznio sav vrijedan alat, bačve i uopće sve što se moglo prodati! Bila sam već trudna, otac mi je preminuo, idealna žrtva... - sažima Tomislava, koja je s bivšim partnerom u dogovoru odlučila roditi jer ju je poticao da zadrži dijete. Upoznala je i Vickove roditelje, koji nisu imali pojma o sinovu navodnom poslu u banci, a koji su inače lošega zdravlja i skromnog imovinskog stanja.

- Jednom mi je došao i pitao me može li bolesnom ocu posuditi moj televizor, još neotpakirani LCD koji sam platila oko pet tisuća kuna. Pristala sam, i više LCD nisam vidjela. Isto tako mi je uzeo i mobitel, najnoviji samsung galaxy S4, pod izlikom da mu treba za neki program u banci, te da će mi u zamjenu za njega dati novi iPhone za nekoliko dana. Poslije mi je jedan zajednički prijatelj rekao da je galaxy prodao u roku od pola sata – prisjeća se naša sugovornica dok drži bebu koju, veli, tata još nije došao vidjeti. Najgore tek dolazi...

- Stalno je nešto pričao o velikim poslovima, utjecajnim prijateljima, a onda mi jednog dana servirao priču da čeka to golemo nasljedstvo. Milijuni eura još nisu navodno “legli” na njegov račun jer je blokiran, pa mu treba mala financijska injekcija samo za deblokadu. Tako sam u jednoj banci podigla kredit u visini 85 tisuća kuna i dala mu novac – s mukom govori Tomislava.

- Od studenoga prošle godine, kad sam ja već bila u ozbiljnoj trudnoći a on došao do mojeg novca, skroz se promijenio. Iz čista mira bi urlao na mene na telefon, “u prazno” govorio da ga pustim na miru i ne naganjam, zbog čega su me ljudi oko njega i djevojke koje je tuđim novcem čašćavao doživljavali kao luđakinju koja ga naganja i opsjeda. A ja sam ga zvala da mi barem vrati moj novac ako se već ne želi pripremati i brinuti za dolazak djeteta. Ono što mi je Vicko učinio naprosto je bilo izvan mojeg sustava razmišljanja – zaključila je Tomislava prije no što je briznula u plač, piše Slobodna Dalmacija.

’Ne znam ništa o krađama’

Negativca iz Jukina bloga lako smo dobili na mobitel, jer se radi o naoko ‘simpatičnom sumnjivcu’ s kojim smo se družili, a koji je otprije nekih par mjeseci ugasio svoj profil na društvenoj mreži. Kad smo ga zamolili da prokomentira navode bivše partnerice, odnosno sadržaj bloga od kojega je sve krenulo i koji ga ozbiljno komopromitira, bio je šokiran onim što je čuo.

- Ne znam ništa o tom blogu, kaznenoj prijavi protiv mene, i o tim navodnim krađama. A što se tiče djeteta, ona je ta koja mi onemogućava pristup curici, zbog čega sam već kontaktirao nadležni Centar za socijalnu skrb u Solinu – kazao je tata.

Dug i kamatari

Prema blogu na koji se u ovoj priči referiramo, Vice je na prijevaru od različitih osoba uzeo sljedeće predmete: mobitel (‘prodat ću ti ga preko firme i uzet fotoaparat koji želiš’), klima-uređaj i 200 kuna kojima je navodno trebao platiti popravak istog, laptop, pio je piće na dug u jednom poznatom kafiću na Zenti u Splitu gdje je u zamjenu za čašćenje i oslovljavanje sa ‘gazda’ tadašnjem suvlasniku obećao srediti neki dug s kamatarima (čovjek je, uvidjevši da je namagarčen, navodno pobjegao u inozemstvo da spasi živu glavu), za sličan ‘gazdinski’ status u kvartovskoj autopraonici nekoć je odradio sitnu uslugu i kasnije je ‘iskompenzirao’ brojnim gratis-pranjima (tuđih) automobila...

Izdvajamo