ŠEFICA INFEKTIVNE

PROFESORICA MARKOTIĆ 'Sve ovo mi sliči na SP u nogometu, to je igra živaca. Voljela bih da pobijedimo u regularnih 90 minuta, da ne idemo na penale'

Alemka Markotić
 Daniel KASAP/POOL/HINA / CROPIX

Gostujući u emisiji RTL Danas, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom koliko je zabilježeno u protekla 24 sata nisu razlog za paniku.

- Panika je nešto negativno, ali treba biti razuman. Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio taj veći broj. Dvije stvari smo identificirali. Putovanje u Tursku i porast na jugu Hrvatske, rekla je Markotić i ponovila molbu građanima, posebno sada onima na jugu, da se pridržavaju svih mjera zaštite.

- Drugačije ne možemo štititi ovaj sustav koji smo svi zajedno jako dobro štitili dosad, rekla je Markotić i dodala da se veliki broj ljudi "vrlo pametno i dobro" pridržava mjera.

- Kontinuirano apeliramo na one koji još misle da se to događa nekom drugom i da se njima neće dogoditi, da to nije tako. Štitimo sebe - štitimo druge, rekla je Markotić tijekom gostovanja u emisiji RTL Danas.

Na respiratoru su u Hrvatskoj 34 pacijenta, a među onima na Klinici Fran Mihaljević više je muškaraca, malo manje od trećine je u mlađe-srednjoj životnoj dobi.

- No, oni su ili pretili ili imaju još neke kronične bolesti. To je uvijek rizik. A pušači? Definitivno. Ako ste ikada pogledali njihova pluća na YouTubeu ili na nekakvim drugim slikama, bit će vam jasno zašto su oni u velikom riziku. U većem su riziku i od obolijevanja jer kažemo da treba prati ruke i ne treba se dirati po licu. Automatski, kad pušite, dotičete usta i nos, i veća je šansa da prenesete infekciju, rekla je Markotić.

Rekla je da nije neuobičajeno da među zaraženima ima i djece i mlađih osoba. - Kad je epidemija krenula u Kini, dugo vremena nije bilo oboljelih među djecom. Sada ima u svijetu, ali i u Hrvatskoj, nešto oboljelih. Na sreću, uglavnom su to, ipak, sve jako blagi oblici bolesti. Nadamo se da taj postotak neće značajnije rasti i da će bolest i dalje biti blaga prema djeci, rekla je Markotić.

Na pitanje pomaže li inhaliranje protiv virusa, Markotić je kazala da inhaliranje ne može riješiti virus. - Ali održavanje higijene sluznica i normalne vlage u prostorima gdje živite može pomoći da sluznice ostanu zdravije i bolje i da su manje podložne infekciji. No, to sigurno neće spriječiti infekciju, rekla je.

- Sve ovo mi jako sliči na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Dosta je to igra živaca. Kako smo vidjeli, Hrvati su pobjeđivali jako dobro u produžecima i u penalima. Ali znate koliko to živaca košta. Voljela bih da mi to ne radimo i da pobijedimo u onih 90 minuta, rekla je i poslala posebnu poruku građanima s juga.

- Mislim da bi to svi zajedno mogli jako dobro odraditi, s obzirom da se širi bolest na jugu: Ajde neka se strpe i neka pokušaju spriječiti da se širi korona, a onda ćemo mi svi furešti zajedno s njima na naše more i na nećemo izgubiti sezonu. Barem će je Hrvati popuniti, kazala je Markotić te dodala da smo dobri u ovoj utakmici i da ćemo moći biti prezadovoljni ako i u ovoj utakmici na kraju budemo drugi na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:10