PROMJENA VREMENA

PROGNOZA ZORANA VAKULE ZA VIKEND I POČETAK SLJEDEĆEG TJEDNA Stiže neugodna južina, no već u ponedjeljak slijedi sasvim druga priča

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2017. u 20:53

Kastel Stari, 061117. Nova ciklona prouzrocila je promjenu vremena obiljezenu olujnim jugom i obilnom kisom.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX

Nova ciklona prouzročila je promjenu vremena obilježenu olujnim jugom i obilnom kišom te podigla velike valove u Kaštelima.

I dok će poklonici obilježavanja blagdana svetog Martina ovih dana biti veseli i prpošni, takvi neće biti i oni koji osjećaju skoru promjenu vremena, piše Zoran Vakula za HRT.

Osim pada tlaka, južinu će tijekom vikenda, napose u nedjelju, upotpuniti jačanje jugozapadnjaka, i još više - juga na Jadranu. Pritom će do nedjelje navečer vjerojatno biti više "mokrih" od vina nego od kiše, a već u ponedjeljak slijedi sasvim druga priča zbog koje, ako baš morate voziti gorjem, vikend iskoristite za pripremu zimske opreme.

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do znatno oblačno, uglavnom ujutro ponegdje i maglovito. Mjestimična rosulja, pa i slaba kiša moguća je većinom u Posavini i Srijemu. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 4 do 7 °C, a najviša od 11 do 13 °C.

Podjednako, još relativno toplo, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, premda će jutro uglavnom biti svježije nego prošlih dana. Uz oblake i maglu, u nekim će mjestima biti i duljih sunčanih razdoblja.

Igri oblaka i sunca, gdjegod i magle, u gorju i na sjevernom Jadranu pridružit će se i mjestimična kiša u malim količinama. Vjetar će uglavnom biti slab, a more malo valovito. Temperatura ujutro uz more od 7 do 12 °C, u unutrašnjosti od 1 do 5 °C, a poslijepodne uglavnom 16 ili 17 °C, u gorju između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji nestabilnije, također uz sunčana razdoblja, ali i češću kišu nego, pa i pokoji pljusak praćen grmljavinom. Uz slabo do umjereno jugo i istočnjak more će biti malo do umjereno valovito. Prema jugu Jadrana ponegdje i valovito, osobito na otvorenome, gdje će biti i vjetrovitije i kišovitije nego uz obalu. I pritom promjenljivo oblačno, uz temperaturu ujutro od 13 do 15 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i samo oko 7 °C, a poslijepodne od 15 do 17 °C.

Iznadprosječno toplo bit će još diljem kontinentalnog područja i u nedjelju, koja će proći uz južinu te prema kraju dana sve češću kišu. Od ponedjeljka osjetno hladnije, do srijede i kišovitije i vjetrovitije, u gorju uz snijeg, koji će stvarati i deblji pokrivač. Pomiješan s kišom moguć je i u nekim nizinama središnje Hrvatske te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a i na otocima sjevernog Jadrana, gdje će pahulje početkom novoga tjedna vjerojatno donositi olujna, na udare i orkanska bura, koja će zamjenjivati nedjeljno jugo, na južnom Jadranu još i u ponedjeljak južni vjetar.

U nedjelju će kiša biti češća nego u subotu, ali još u malim količinama. U hladniji ponedjeljak i utorak posvuda kišovito, i uz izraženije pljuskove i munje, a ponegdje i olujno nevrijeme. Sredinom tjedna slijedi smirivanje vremenskih prilika koje od ponedjeljka do srijede zaslužuju mnogobrojna upozorenja i pripravnost svih mjerodavnih službi, a i ostalih, posebice zbog ponovno obilne kiše, olujnog i orkanskog vjetra, u gorju i snijega, piše Zoran Vakula za HRT.

 

 

ELIPSO

Izdvajamo