POKAJNIK SVE ODAO

PROGOVORIO KLJUČNI SVJEDOK Komerički 'Ukradene eure sam nosio Nadanu'

Suradnik HGK u ponedjeljak je progovorio i teretio svog bivšeg šefa te je navečer pušten iz Remetinca. Nekoliko sati kasnije policija je uhitila predsjednika HGK Vidoševića
Zagreb, 121113. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidosevic jutros je uhicen nakon ?izbijanja afere izvlacenja novca iz Hrvatske gospodarske komore.?Na fotografiji: nakon policijskog pretresa obiteljske kuce na adresi Gornje Prekrizje 46 H, Nadan Vidosevic u drustvu policije napustio je kucu. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević uhićen je ujutro ispred prostorija Kraša u Zagrebu zbog sumnje da je organizirao izvlačenje 32,9 milijuna kuna iz HGK.

Nastavak je to istrage u aferi Remorker, odnosno njezina prvog kraka vezanog uz slučaj HGK u kojemu su iza rešetaka već završili pročelnica Vidoševićeva ureda u Komori Zdenka Peternel i njihov dugogodišnji poslovni suradnik Davor Komerički.

FOTO: UHIĆEN NADAN VIDOŠEVIĆ Policija pretresla njegovu luksuznu vilu i prostorije Komore

Svojevrsna najava nastavka istrage i obuhvaćanja prvog čovjeka HGK mogla se čuti u ponedjeljak navečer u krugu zatvora u Remetincu. Kako nam je potvrđeno iz više izvora, u zatvoru se vrlo brzo pronijela informacija da Davor Komerički izlazi iz istražnog zatvora. To naglo puštanje Komeričkog na slobodu, nakon tri tjedan provedena iza rešetaka, netko je očito dobro znao protumačiti te je povikao:

- Komerički ide van, sutra pada Nadan!

Navodno te informacije nisu ostavile hladnom ni Zdenku Peternel, koja će po svemu sudeći također uskoro dopuniti svoju obranu. Na koji način, tek ćemo vidjeti.

Na fotografiji: Zdenka Peternel (63) bila je desna ruka Nadana Vidoševića i predstojnica njegova ureda u HGK. Uhićena je zbog sumnje da je u njezinim rukama završilo gotovo 29 milijuna kuna iz HGK. U pritvoru.

Iako je Nadan Vidošević, kada je afera izbila, izjavio da nije znao za izvlačenje desetaka milijuna iz Komore, te je dodao da “muž uvijek zadnji dozna”, istražitelji baš i nisu povjerovali da je on imao takvu ulogu.

Sumnjali su da je zapravo Vidošević bio glavni pokretač tog ilegalnog posla, a ne Zdenka Peternel. No, nedostajao im je izravni dokaz. Taj su dokaz, tvrde naši neslužbeni izvori, dobili u ponedjeljak. “Progovorio” je Davor Komerički. I stoga je pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Na fotografiji: Istražitelji su Vidoševića doveli u njegovu luksuznu vilu na Gornjem Prekrižju dok je trajao pretres prostorija u potrazi za dokazima. Istodobno, policija je obavila još jedan pretres u sjedištu HGK, a spominje se i ured u Krašu, gdje Vidošević radi kao savjetnik Uprave te tvrtke. S obzirom na broj nekretnina u vlasništvu Vidoševićeve obitelji, primjerice veliko imanje u Gorskom kotaru, moguće je da premetačine potraju još nekoliko dana

Prema neslužbenim informacijama, Komerički, koji je do sada poricao počinjenje kaznenog djela, sada je potvrdio ono što je priznao Igor Premilovac i priznao svoje sudjelovanje u izvlačenju gotovog novca za čelne ljude Komore. Ali je pritom izravno teretio Vidoševića kao svojevrsnog nalogodavca i osobu kojoj je predavao novac.

Na fotografiji: Davor Komerički (48), autor Zlatne kune i projekta Kupujmo hrvatsko. Uhićen je 15. listopada zajedno sa Zdenkom Peternel zbog sumnje da organizirao izvlačenje novca iz HGK. Pušten iz Remetinca.

Prema njegovu iskazu, kao dugogodišnji poslovni suradnik, koji je radio na nizu projekata za HGK, postao je osoba od povjerenja čelnih ljudi Komore. Tako su ga 2006. godine Nadan Vidošević ili Zdenka Peternel, navodno se nije točno mogao sjetiti koje od njih dvoje, upitali bi li mogao izvući neke novce sa strane za određene potrebe. S obzirom na to da mu je bilo vrlo važno da i dalje nastavi surađivati s Komorom, pristao je i organizirao preko Igora Premilovca.

U redovne projekte HGK ubacivali su se dodatni poslovi koje su “dobivale” tvrtke Igora Premilovca. Radilo se o izmišljenim, uglavnom marketinškim poslovima, koji zapravo nikada nisu odrađeni. Premilovčeve tvrtke samo su ispostavljale fiktivne fakture HGK te su prilagale određenu dokumentaciju poput studija i analiza kako bi sve izgledalo kao stvarno obavljen posao.

Nakon što bi Komora izvršila uplatu po fakturama, Premilovac je sredstva s računa tih tvrtki koje je kontrolirao prebacivao na račun svoje tvrtke Remorker International u Pragu. Potom je podizao gotovinu s računa te tvrtke otvorenih u Austriji. Za sebe je zadržavao proviziju, a glavninu novca je preko Komeričkog “vraćao” čelnim ljudima HGK.

Na fotografiji: Igor Premilovac osumnjičen je i u aferi HGK i u aferi HAC i u oba je postupka pristao na suradnju s istražiteljima USKOK-a. Detaljno je opisivao izvlačenje gotovine. Brani se sa slobode.

Komerički je u ponedjeljak u svojoj obrani ustvrdio da ga je nakon “prvog kruga” izvlačenja novca tijekom 2006. osobno Nadan Vidošević pitao bi li na isti način mogli nastaviti izvlačiti veće gotovinske iznose. Komerički je i na to pristao. Tako je iz Komore do 2010. izvučeno više od 32 milijuna kuna, od kojih je Premilovac zadržao deset posto. Preostalih gotovo 29 milijuna kuna, kako proizlazi iz iskaza Komeričkog, završilo je u rukama Nadana Vidoševića i Zdenke Peternel.

Komerički je tužiteljstvu navodno ispričao da je novac od Premilovca dobivao u kuvertama i da nije znao o kojim se iznosima radilo. Kuverte s novcem odnosio je u HGK i predavao ih osobno Vidoševiću i Z. Peternel. Od tog posla Komerički, tvrdi, nije imao nikakve izravne koristi, nego zagarantiran nastavak poslovne suradnje s HGK.

Policija je nakon uhićenja Nadana Vidoševića pretresla njegovu luksuznu kuću na Gornjem Prekrižju, a istražitelji su ušli i u prostorije HGK. Osim Vidoševića, policija je privela i šeficu računovodstva HGK Josipu Miladinov. Za sada se Vidoševića tereti za zloupotrebe položaja i ovlasti “teške” desetke milijuna kuna. Međutim, već se spominje da će ovaj slučaj preuzeti USKOK i obuhvatiti glavne osumnjičenike za kazneno djelo udruživanja u kriminalnu grupu.

Mjesec dana od početka afere Remorker

Krajem rujna 2013.

vlasnik tvrtki za marketing Igor Premilovac policiji i DORH-u otkriva kako je preko nekoliko svojih tvrtki izvlačio novac za nekoliko poznatih državnih tvrtki. Novac je zatim opran kroz njegovu češku tvrtku Remorker International po kojoj mediji nazivaju aferu

15. listopada 2013.

Policija po nalogu ŽDO-a uhićuje potpredsjednicu HGK Zdenku Peternel i marketinškog stručnjaka Davora Komeričkoga koje je Premilovac prokazao kao osobe kojima je predao oko četiri milijuna eura izvučenih iz HGK. Oboje se brane šutnjom.

20. listopada 2013.

Uhićen bivši direktor u HAC-u Josip Sapunar kojega je Premilovac prokazao kao osobu kojoj je donio oko pet milijuna eura izvučenih iz HAC-a.

Sapunar iznosi obranu tri sata, priznajući da je novac predavao Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću koji su ubrzo uhićeni.

11. studenoga 2013.

Davor Komerički odlučuje progovoriti te tereti Zdenku

Peternel i Nadana Vidoševića, tvrdeći da je njima predao novac koji je njemu predao Premilovac, a koji je bio izvučen iz HGK

12. studenoga 2013. Policija privela Nadana Vidoševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:50