UOČI NAGODBE

Proizvođači bi da im Agrokor otpiše 15%, a bankama 70% duga

Predsjednici uprava Kraša i Podravke Marica Vidaković i Marin Pucar
 Dragan Matić / CROPIX

Kao što je bilo i najavljivano, u četvrtak je u Krašu osnovana Udruga dobavljača Agrokora, s glavnim ciljem promicanja interesa dobavljača tijekom postupka izvanredne uprave u tom koncernu, a za predsjednika udruge je izabran Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke.

Time je, kako je priopćeno, “formalizirana dosadašnja Koordinacija proizvođača i dobavljača te napravljen korak neophodan za kvalitetniju komunikaciju prema javnosti i dionicima u procesima buduće nagodbe koncerna Agrokor”. Osnivači udruge su Adris grupa, Alca, Atlantic Grupa, AWT, Badel 1862,Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito.

Prema osnivačkim dokumentima, član Udruge može postati svaka pravna osoba koja ima položaj dobavljača vjerovnika, a tijela Udruge čine predsjednik, devet članova upravnog odbora te tri člana nadzornog odbora. Članovi Udruge zauzeli su jasan stav kako je u prvoj fazi njihov interes sačuvati gospodarsku cjelinu Agrokora, te su izrazili svoju želju za razvijanjem partnerskih odnosa s izvanrednom upravom, te bankama.

“Mi želimo artikulirati svoje interese, biti aktivni sudionici procesa koji će se u idućem razdoblju odvijati, i želimo sukreirati nagodbu koja će biti u interesu prvenstveno nas dobavljača, pa onda i svih ostalih vjerovnika, kako bismo sačuvali opstojnost Agrokora, ali isto tako kako bismo sačuvali i opstojnost svih dobavljača i proizvođača”, ustvrdio je tom prilikom Pucar, dodajući kako će se prva prezentacija nacrta nagodbe održati 21. prosinca, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković precizirala kako će 20. prosinca na sjednici Vijeća vjerovnika biti prezentirani prvi obrisi nagodbe.

Rekla je kako je prijedlog dobavljača da za dobavljače roba i usluga otpis potraživanja bude 15 posto, dobavljača koji su imali financijske aranžmane s Agrokorom 30 posto, a da prosječni otpis za financijske institucije bude 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:30