GROZOTA U ŠIBENIKU

PROLAZNICI ZATEKLI JEZIV PRIZOR Nadomak kuća odbačene lešine teleta i kozlića: 'Ovo nisu učinili naši građani, netko ih je do ovdje morao dovesti...'

 

Lešine jednog teleta i dvaju kozlića pronađeni su na rubnom šibenskom predjelu Rokići, uz Jadransku magistralu, tek pedesetak metara od kuća. Odbačene u krugu od 20 metara u gustom šipražju pronašli su ih slučajno građani Šibenika dok su šetali pse. Kako doznajemo od Miroslava Lucića, voditelja Komunalnog redarstva grada Šibenika, tijekom petka lešine su uklonjene te će o trošku Grada biti transportirane u specijaliziranu tvrtku 'Agroproteinka' u Sesvetskom Kraljevcu, koja se bavi zbrinjavanjem životinjskom otpada.

- Na području grada Šibenika poštuje se odluka o komunalnom redu o zabrani držanja domaćih životinja. Nitko od naših građana na području grada ne bavi se stočarstvom i ovčarstvom. Stoga se da zaključiti da je lešine odbacio netko iz zaleđa Šibenika ili pak iz neke druge županije prilikom prijevoza - rekao je Miroslav Lucić.

- Lešine su zbrinute u skladu sa zakonskim propisima. Radilo se o mladim uginulim životinjama. Na njima nisu uočeni tragovi nasilja i ozljeda, dakle, nisu bile žrtve nekakvog životinjskog predatora. Kako na njima nije bilo markice, ne može se znati vlasnik. Iz tog razloga, nismo podnijeli nikakvu prijavu policiji oko utvrđivanja identiteta osobe koja je odbacila lešine. I da to smo to učinili, policija bi samo mogla podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Inače, moguće je da su životinje uginule prilikom transporta, pa ih je neodgovorna osoba odbacila uz cestu - kazala nam je Branka Gulin, voditeljica Veterinarske inspekcije u Šibeniku.

Ona je ponovila kako se je najvažnije da se u ovakvim slučajevima životinjske lešine zbrinu brzo i u skladu sa zakonskom propisima te dodala kako Veterinarska inspekcija ne namjerava utvrđivati uzroke uginuća ovih životinja.

Čudni neki zakonski propisi, dodali bismo i postavili retoričko pitanje - a što ako su tele i kozlići uginule od nekakve zarazne bolesti, čije širenje može biti opasno po druge životinje i ljude?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:24