VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA TJEDNA

PROLJEĆE JE KRATKO TRAJALO, EVO KAD ĆE I GDJE PASTI NOVI SNIJEG Već danas kiša i grmljavina, očekuju se poteškoće s vodostajima

 CROPIX

Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu, a u Dalmaciji i grmljavinu, posebice ujutro i prijepodne, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za srijedu.

Od sredine dana očekuju se sunčana razdoblja, češća i duža u zapadnim predjelima zemlje. Vjetar će na kopnu biti većinom slab, a na Jadranu ponegdje do umjeren zapadni i jugo, prema otvorenom moru i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 9 do 14 stupnjeva Celzijevih.

Kako se bližimo vikendu, veća je vjerojatnost padalina, a za vikend se, iako se već činilo da je stiglo pravo proljeće, opet očekuje snijeg.

Topljenje starog snijega nastavlja se do vikenda, kada će ponegdje u unutrašnjosti ponovno biti novog snijega, posebice u gorju. U Gospiću je, primjerice, snježni pokrivač gotovo potpuno nestao - otopilo se oko 70 cm snijega, a u Delnicama još i više, od 2. do 13. ožujka čak je 137 cm snijega manje. Do petka će snijega biti još manje, većinom će i sasvim nestati, a dodatne poteškoće s vodostajima može prouzročiti i mjestimična kiša, izvještava HRT.

Kiše će u unutrašnjosti ponovno biti na prijelazu s četvrtka na petak te u prvome dijelu petka, pri čemu će uz jugozapadnjak, mjestimice i jak, biti malo toplije nego u srijedu.

U subotu 'prvi' snijeg, vikend općenito hladan

U subotu pak jače naoblačenje s kišom, koja će uz dotok zamjetno hladnijeg zraka tijekom dana prelaziti u susnježicu i snijeg, i to uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. Podjednako toplo kao u petak zadržat će se samo na istoku zemlje. Od nedjelje posvuda osjetno hladnije, uz sjeverac i povremene oborine.

I na Jadranu idućih dana promjenljivo s povremenom kišom, uz jugo, ponegdje jako, te jugozapadni vjetar. U subotu kiša mjestimice može biti obilnija te će zapuhati na sjevernom dijelu bura, na srednjem Jadranu jugozapadni i zapadni vjetar, a na jugu će još biti juga.

Od nedjelje će se i na moru sniziti temperatura, najprije na sjevernom dijelu, gdje će puhati bura, koja će se početkom tjedna vjerojatno proširiti na cijelu obalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:35