PREKRETNICA

PROMJENE ZBOG HLADNOĆE Odlazi zapadnonilski virus, uskoro će gripa

 CROPIX

Tijekom sljedećeg tjedna očekuje se da će doći kraj opasnosti od virusa Zapadnog Nila koji prenose komarci. Naime, prognoza vremena ide tome u prilog. Iako ova godina nije prva s većim brojem oboljelih, ipak je najintenzivnija.

Oko 40 dijagnosticiranih slučajeva, desetak teže oboljelih, četvero ljudi se još uvijek bori za život, a dva starija muškarca su preminula. To nam govori da ipak treba voditi računa o prevenciji. Stručnjaci kažu kako je sreća u nesreći to što se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

- Za virus Zapadnog Nila nema lijeka i nema cjepiva. Simptomi su slični gripi, a i komplikacije su slične i mogu dovesti do smrtnog ishoda - kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Zavoda za javno zdravstvo. Pojašnjava kako kod Nila govorimo o 40 oboljelih, dok kod gripe govorimo i o stotinama tisuća oboljelih i puno više težih kliničkih slika i smrtnih ishoda.

- Gripa se prenosi s čovjeka na čovjeka i stvara puno veću opasnost, no zato postoji cjepivo - napominje Draženović. Cjepivo je već naručeno, i to 320 tisuća doza, što je 25 tisuća doza više nego lani. Prošla sezona bila je specifična jer je bila najdulja u povijesti, a 26 osoba je umrlo.

- Cjepivo će biti dostupno za oko mjesec dana, a tada se prvenstveno trebaju zaštititi zdravstveni djelatnici. Obavezno bi se trebale cijepiti i trudnice, jer tako štite sebe, ali i dijete koje nose te starije osobe i svi kronični bolesnici. Važno je spomenuti da se rijetko razbole cijepljeni, ali još važnije da je tada riječ o blažim oblicima bolesti iz koje se ne može razviti komplikacija ili smrt - kaže Draženović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:19