RADNICE OSTALE BEZ ŠEST PLAĆA

PROPALOJ SDP-ovoj PODUZETNICI SUDE ZA NEISPLATU PLAĆA Na ročište je stigla u bijelom Mercedesu i parkirala na mjestu za invalide

 
 Goran Obran/Podravski list

Mirjana Indir, propala SDP-ova poduzetnica iz Koprivnice koja je bivšim radnicama, njih 30-ak, ostala dužna šest plaća, odnosno gotovo pola milijuna kuna, na vlastito suđenje u Koprivnici stigla je izravno iz Njemačke, i to u bijelom Mercedesu B klase.

Pred našim reporterima parkirala se na mjesto za invalide i odšetala u zgradu Općinskog suda. Za pravnog zastupnika pak angažirala je poznatoga zagrebačkog odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića.

Vlasnici propalog pogona za izradu obuće sudi se zbog neisplate plaća, doprinosa i PDV-a. Radnice su zarađivale oko 3000 kuna mjesečno, ali zadnjih šest mjeseci ni to nisu dobile.

Priznala dio

O četiri točke optužnice Mirjana Indir očitovala se odmah na prvom ročištu. Na to se odlučila, kako kaže njen odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, jer trenutno boravi i radi u Njemačkoj pa joj nije jednostavno doći na svako ročište.

- Ne osporavam da nisam vodila poslovne knjige, kao i da sam pogodovala vjerovnicima, te da nisam isplatila plaće. No, osporavam iznos za pogodovanje vjerovnicima, kao i četvrtu točku optužnice, da sam utajila porez - rekla je uvodno Mirjana Indir.

Po njenom mišljenju, porezni dug nastao je nakon što ju je Porezna uprava blokirala zbog tadašnjeg duga od 50.000 kuna. To joj je onemogućilo daljnje poslovanje pa je dug rastao. Sličnog je mišljenja i oko neisplata plaća.

Imala je novac?

- Koliko se zaradilo, toliko se isplatilo. Proizvodnja nije bila 100 posto uspješna i pogon se dvaput selio, zatim brojna bolovanja i otkazi pa nisam mogla isplatiti plaće. Dala sam radnicama novac za plaće i režije, toliko koliko je bilo u firmi - objasnila je M. Indir.

Državno odvjetništvo odlučilo se na podizanje optužnice protiv M. Indir upravo zbog stava da je cijelo vrijeme za koje nije isplaćivala plaće i doprinose imala novca kojim je to mogla učiniti, a time je onda, smatraju, počinila kazneno djelo. Ipak, Mirjana Indir kaže da je učinila sve što je mogla i borila se za svoju tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:38