KOMEMORACIJA

PROŠLE SU 22 GODINE OD UBOJSTVA RUSKIH NOVINARA KOD HRVATSKE KOSTAJNICE Ubojice su još uvijek na slobodi

 Mate Piškor/CROPIX

Na 22. godišnjicu ubojstva ruskih novinara Gennadija Kurinoya i Viktora Nogina, koje su srpski teroristi likvidirali hicima u glavu 1. rujna 1991. godine u mjestu Panjani, na cesti Hrvatska-Kostajnica - Petrinja, održana je , u nedjelju 1. rujna 2013. godine komermoracija. Osim gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Tomislava Paunovića i članova braniteljskih udruga Sisačko-moslavače županije, nitko nije došao na komemoraciju: nitko iz Rusije, nitko od predstavnika službene Hrvatske, ali niti iz ruskog veleposlanstva, kao ni iz ruskog i hrvatskog društva novinara. - To je pokazatelj odnosa prema istini i prema činjenici da su dva čovjeka, dva novinara ubijena na zadatku. Zaboravljaju se ti hici u istinu zbog nečijie nebrige, indolencije ili viših interesa, kaže Ivica Pandža Orkan, pukovnik HV-a i ratni vojni invalid, predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba. No, kako jerekao u nedjelju kod spomenika ruskim novinarima, koji je podignut zahvaljujući njegovoj incijativi i velikom angažmanu, proteklih se mjeseci u istrazi ovog zločina pak nešto pamaknulo naprijed. Slučaj je izuzet iz nadležnosti sisačkog Županijskog državnog odvjetništva, prebačen u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Pribavljena je dokumentacija VMA iz Beograda o posmrtnim ostacima ubijenih novinara, dobiveni su dokumenti od srbijanskog MUP-a, hrvatskog centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, iskazi svjedoka koje je prikupilo tužiteljstvo BiH, ostvarena je i suradnja državnih odvjetništava Hrvatske i Ruske Federacije. Sve to govori da slučaj ubojstva dvojice ruskih novinara ipak neće završiti kao još jedan neriješeni slučaj, rekao je Orkan.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović naglasio je kako su kod toga grada, na početku srpske agresije, ubijena tri novinara: dvadestak dana prije ruskih novinara ubijen je mučki, po narudžbi, snimatelj HTV-a Gordan Lederer, a nakon toga likvidirani su ruski novinari. - Bio je to pucanje u istinu, jer su kamere Lederera i ruskih novinara pokazale tko je agresor, tko napada Kostajnicu, tko granatira i ubija, rekao je Paunović.

Viktor Nogin i Gennadij Kurinoy ubijeni su u selu Panjani, nadomak Hrvatske Kostajnice, u zasjedi koju su postavili pripadnici terorističke postrojbe pobunjenih Srba «Kaline-Komogovina". Teško ranjeni u pucnjavi na njihov automobil, likvidirani su hicima u glavu. Ubijeni su po narudžbi, a nije im pomoglo niti to što su ubojicama govorili: «Nemojte braćo Srbi, mi smo Rusi." Nakon što su mrtva tijela novionara opljačkana, spaljeni su zajedno s njihovim automobilom.

Istragu protiv počinitelja ubojstva ruskih novinara, prije godinu dana službeno su zatražili Galina Kurinoj, supruga ubijenog novinara Gennadija Kurinoja, ugledni ruski novinar, sveučilišni profesor i akademik Vladimir Mukusev, bivši šef Istražnog povjerenstva Vrhovnog sovjeta Ruske Federacije za potragu za nestalim ruskim novinarima Noginom i Kurinojem, kao i Ivan Kurinoj, sin ubijenog novinara Gennadija. Do sada, umjesto da institucije hrvatske države poduzmu energične i dosljedne kaznene mjere protiv počinitelja tog ratnog zločina, dopušta se jednom od osumnjičenih počinitelja, Iliji Čizmiću, pomoćniku komandanta Jedinice za posebne namjene Kaline iz Komogovine MUP-a tzv. Republike Srpske Krajine, da 17. svibnja 2013. godine dođe u Zagreb, kao tužitelj u procesu protiv EPH i novinara Jutarnjeg lista, zbog teksta o njegovoj umiješanosti u ubojstvo novinara i tome da je bio na mjestu ubojstva i da je bio pomoćnik zapovjednka zloglasne četničke postrojbe koja je to ubojstvo počinila, te da nesmetano ode iz Zagreba. Čizmić je iz prostorija zagrebačkog suda, gdje je došao svjedočiti kakve su mu duševne boli nanesene novinskim člankom u Jutatrnjem listu o tome da je umiješan u ubojstvo ruskih novinara, od strane policije odveden na saslušanje, ali je vrlo brzo pušten na slobodu. Otišao je odmah na prostor Republike Srpske u BiH, kaže pukovnik Pandža Orkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:08