OBLJETNICA

PROŠLO JE 25 GODINA OD POVIJESNOG POSJETA IVANA PAVLA II HRVATSKOJ Poruke koje je tada uputio pred milijun ljudi danas su posebno važne

Papa Ivan Pavao II u Zagrebu 1994.
 Reuters

Prvi pohod sv. pape Ivana Pavla II. koji je prije 25 godina, kao prvi papa u povijesti posjetio Hrvatsku, poziv je da uprisutnimo te trenutke i njihov entuzijazam koji nam je u društvu potreban kao jedan od izvora snage i preobražaja, poručio je u utorak rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić.

Zagrebačka nadbiskupija priredila je u utorak konferenciju za novinare u prigodi obilježavanja četvrt stoljeća od pohoda sv. Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj u teškim godinama Domovinskog rata i stradanja Hrvata.

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je papa Ivan Pavao II predvodio na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna 1994., bilo je gotovo milijun vjernika, podsjetio je.

Rektor Tanjić podijelio je s novinarima sjećanja na taj važan susret u čijoj je organizaciji sudjelovao, istaknuvši kako je ozbiljna priprava trajala tek dva do tri mjeseca, ali da je protekla bez trunka nestrpljivosti.

Posebice se osvrnuo na Papine poruke vjernicima da budu spremni na opraštanje i pomirenje. Na te papine poruke i ozračje u kojima su primljene, osvrnuo je i dekan Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatko Koren.

Taj susret govori i o potrebi da zastanemo kod aktualnosti, u kojoj se, naglasio je, "netko trudi na našim prostorima prikazati nas kao isključive i netolerantne".

Ako pak, rekao je mons. Koren, "poslušate snimku mise iz 1994., onda ćete u tim okolnostima vidjeti kako je papa Ivan Pavao II. na tom slavlju pozdravio i pripadnike Srpske pravoslavne crkve i srpskoga naroda i kako je taj pozdrav bio popraćen pljeskom vjernika".

To govori o kršćanskoj, katoličkoj kulturi Hrvata, a "onaj koji nas prikazuje na drugi način, ne čini prikaz istine", dodao je.

'Pokretač i organizator mnogih promjena'

Rektor Tanjić smatra kako je duhovna snaga koju je hrvatski narod imao onda, itekako važna i danas. Tu duhovnu snagu ne smijemo podcijeniti jer je bila izvor preobražaja hrvatskoga društva, naglasio je .

Važno je da se ujedno spominjemo i 30. obljetnice pada Berlinskoga zida, a ta činjenica se u hrvatskoj društvenoj javnosti 'nekako pomalo i prešućuje', dodao je.

Istaknuo je kako je Ivan Pavao II. uistinu svojim cjelokupnim poslanjem bio pokretač i organizator mnogih promjena u društvima u Europi i svijetu - čovjek dinamike koji je nosio mir, naviještao pravednost i blizinu siromasima, radio na ekumenskom zajedništvu.

Možemo reći da danas, kada se osvrnemo na put pape Franje u Afriku, nalazimo poveznicu u tim društvima koja trebaju snagu i jakost, novi izvor za svoju društvenu pravednost da ju grade na Božjim zakonima, što danas čini papa Franjo i potvrđuje da je Crkva uvijek tamo gdje je najpotrebnija..

Obilježavanje u srijedu

Povijesni događaj prvoga posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj obilježit će se sutra, 11. rujna, u 18,30 sati, euharistijskim slavljem na prostoru buduće župne crkve i svetišta sv. pape Ivana Pavla u Novom Jelkovcu II., koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nova župna crkva bit će i prvo svetište posvećeno sv. Ivanu Pavlu II. u Hrvatskoj, a o dosadašnjim koracima i planovima govorio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Tomislav Subotičanec.

Rekao je da su do sada učinjeni oni prvi najteži koraci - administrativni pa je tako 18. prosinca 2011. osnovana nova župa zbog potreba vjernika Novoga Jelkovca koja danas ima oko sedam tisuća vjernika i vrlo je živoga djelovanja.

Sada treba definirati projektne smjernice za arhitektonsko rješenje nove crkve koja bi trebala oplemeniti prostor i biti njegovo središte.

Članica Župnoga pastoralnog vijeća i voditeljica župnoga Caritasa Renata Budimir pozvala je sve na sutrašnje euharistijsko slavlje i kratko izvijestila o bogatim aktivnostima župljana koje se sada održavaju u atomskom skloništu koje im je ustupila obližnja osnovna škola.

Prije početka konferencije prikazan je kratak video sa sažetim prikazom najvažnijih trenutaka Papina prvoga posjeta Republici Hrvatskoj: od trenutka kada je poljubio hrvatsku zemlju, dočeka hrvatskih vjernika i naroda Papi koji je na poseban način i danas u njihovu srcu; dojmljivih trenutaka u zagrebačkoj prvostolnici kada je Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić "nježnim, drhtavim glasom i suznim okom rekao kako je cijena naše slobode i naša čežnja za našu slobodu otvorila mogućnost da Sveti Otac stupi na ovo hrvatsko tlo, da dođe k nama, do nezaboravne sv. mise u Rimu prije 40 godina kada je Papa, u sklopu proslave Branimirove godine prvi put služio svetu misu na hrvatskome jeziku i izrekao riječi koje su doprle do srca svakoga Hrvata - Dragi Hrvati papa vas voli, grli i blagoslivlja!", kazao je mons. Koren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:14