SKUP U ZAGREBU

PROSVJED INICIJATIVE 'ŠKOLA ZA SVE' 'Trebamo štititi djecu. Pomoćnici djeci znače sve - mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji'

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Tražeći od Vlade i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu, Inicijativa "Škola za sve!“ organizirala je u subotu prosvjed građana na zagrebačkom Europskom trgu zbog neriješenih zahtjeva za pomoćnike u nastavi.

Inicijativa, čiji su članovi roditelji djece s teškoćama, pomoćnici u nastavi, učitelji, socijalni rehabilitatori te više udruga i građanskih inicijativa, poslat će pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog toga što se, kako su istaknuli, ponovno dogodilo da djeca s poteškoćama dočekaju prvi dan škole bez pomoćnika u nastavi, a brojna od njih rješenja kojima im se oni odobravaju dobili su u zadnji čas te se ni roditelji ni škole nisu mogli adekvatno i na vrijeme pripremiti.

Bez ikakvog odgovora i rješenja prije početka školske godine ostalo je 600 djece u Centrima za odgoj i obrazovanje, a 185 djece u redovnom sustvu obrazovanja je ostalo bez pomoćnika u nastavi, prava koje su do sada koristili, upozoreno je na prosvjedu.

Omogućiti svoj djeci ravnopravnost i jednake mogućnosti

Želimo ukazati na nedostatak sustava koji treba omogućiti svoj djeci ravnopravnost i jednake mogućnosti u odgojno-obrazovnom sustavu, jer ovo nije prvi put, poručili su roditelji djece s teškoćama te pozvali društvo u cjelini na solidarnost s obiteljima djece s teškoćama, pomoćnicima u nastavi, učiteljima, socijalnim rehabilitatorima i svim drugim sudionicima obrazovnog sustava.

Predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi, i sama pomoćnik u nastavi, Iva Tadić rekla je kako prosvjedom žele poručiti da sva djeca imaju pravu na jednakost i da im se treba omogućiti ravnopravno školovanje, kao i da se se trebaju ispoštovati sva radna prava pomoćnika u nastavi koji su djeci s teškoćama, kako je naglasila - "sve".

"Prava nas pomoćnika u nastavi se krše”, rekla je u izjavi novinarima te pojasnila da se veći broj pomoćnika u nastavi financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, ali da pojedine jedinice lokalne samouprave samovoljno krše njihova radna prava jer im isplaćuju puno manju satnicu od dogovorene.

- Trebamo štititi djecu. Pomoćnici djeci znače sve - mi smo logopedi, socijalni pedagozi, psiholozi, roditelji, poručila je.

Nemaju pravo na putne troškove, nemaju isplatu božićnice i regresa na koje su aplicirale, a izlete i školu u prirodi sami moraju platiti, iako u pravilnicima piše da moraju nazočiti takvim aktivnostima i da te troškove snosi osnivač, dodala je.

Jedan od roditelja djeteta s teškoćama i član Inicijative je i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek čije je dijete ove godine dobilo pomoćnika u nastavi, a na prosvjed je došao iz solidarnosti s onima koji ih nisu dobili te na solidarnost pozvao i cijelo društvo.

Ustvrdio je da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iznevjerila očekivanja te rekao kako od premijera zahtijevaju da reagira i da se očituje te "natjera ministricu da poštuje zakone i potpisane konvencije o djeci u obrazovanju”.

"Želimo da se ove godine hitno riješe s vi preostali zahtjevi, a da sljedeće godine do sredine kolovoza budu riješeni ne samo zahtjevi nego i sve žalbe na te zahtjeve kako bi se ta djeca, obitelji nastavnici i stručne službe mogle pripremiti za rad i život. To ćemo ostvariti jedino ako svi stanemo iza onog zadnjeg djeteta kojem to eventualno nije riješeno. I ako ćemo se tako ponašati kao društvo tada ćemo sigurno imati uređeniju situaciju”, poručio je.

Prosvjedu su, među inima, nazočili i predsjednički kandidati Katarina Peović, Ante Simonić i Ivan Pernar, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:10