MJEŠTANI ŽIRJA I KAPRIJA

PROSVJED OTOČANA 'Tražimo ukidanje koncesije splitskom brodoprijevozniku. Brodovi su im stari i stalno se kvare, vožnja s njima postala je avantura'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

-Tražimo da Državna agencija za linijski prijevoz pod hitno raskine ugovor s splitskom tvrtkom 'Catamarani line' o koncesiji nad linijom Šibenik – Kaprije – Žirje, jer koncesionar nije u stanju na kvalitetan način obavljati brodski prijevoz – kazao je u ime Žirjana i Kaprijana, šibenski gradski vijećik Anton Dobra, na mirnom prosvjedu u Šibeniku ispred zgrade Gradske uprave, na kojemu se okupilo pedesetak stanovnika ovih dvaju otoka.

Zbog učestalog kvarenje brodova starih preko 40 godina koji plove na ovoj brodskoj liniji, mještani Žirja i Kaprija već su nekoliko godina nezadovoljni postojećim koncesionarom. Čašu njihova strpljenja prelilo je nedavno nasukavanje katamarana Komiža na hridi u uvali Muna na otoku Žirju. I nakon popravka, Komiža još jednom nije isplovila zbog kvara na motoru, a jednom je zakazao i zamjenski katamaran For.

-Žirjani i Kaprijani više nemaju povjerenja u brodove splitskog koncesionara koji stalno krši uvjete potpisanog ugovora o prijevozu. Nema odgovarajuće brodove za ovu liniju, a kad mu ostanu u kvaru ne osigurava zamjenska plovila u roku od 24 sata kako je to propisano ugovor. Uz to, stari brodovi kojima raspolaže ne mogu postići adekvatnu brzinu. Vožnje s naših otoka do Šibenika i obrnuto, postaju avanture s neizvjesnim ishodom – poručio je Anton Dobra. Mirni prosvjed 'bodula' podržao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

-Stanovnici svih šibenskih otoka imaju pravo na kvalitetnu povezanost s kopnom. Stoga dajem podršku ovom mirnom prosvjetu jer on nije politički, već skup za život. Znamo što je koncesijski ugovor, i znamo pod kojim se uvjetima on ukida. Pridružujem se u zahtjevima provođenja zakonitosti i implementaciju pravnih propisa ugovora o koncesiji brodske linije Šibenik – Kaprije – Žirje – kazao je gradonačelnik Burić.

Osim Agenciji za linijski prijevoz, zahtjev za ukidanje koncesije splitskoj tvrtki Catamarani line, predstavnici Žirja i Kaprija uputit će i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24