'ŠKVER NE DAMO'

Prosvjed radnika u 3. maju, spremni i za izlazak na ulicu

Rijeka, 250210.Danas je u Brodogradilistu 3 Maj u organizaciji Sindikata metalaca odrzan mirni prosvjedni skup radnika tog brodogradilista zbog neisplate placa i neizvrsenih obecanje Vlade RH o financijskoj pomoci kojom bi se nastavila proizvodnja.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

RIJEKA – Uz transparente poput "Vlado, tko će vam puniti proračuna ako nas zatvorite" i "Tuđe nećemo, škver ne damo", stotine radnika Trećeg maja danas je mirno prosvjedovalo unutar tog riječkog brodogradilišta , odaslavši još jednu poruku Vladi da konačno nešto napravi za spas tog škvera koji nikada nije bio u goroj situaciji.

Plaće kasne, blagajne su prazne, materijala za već ugovorene poslove nema, novi se poslovi niti ne naziru, dio radnika je na čekanju ili prisilnom godišnjem, privatizacija je za vratom, a atmosfera u brodogradilištu na rubu usijanja.

Današnjim masovnim prosvjedom, trećemajci su pokazali da su spremni drugi tjedan izaći na ulicu zajedno sa svojim obiteljima, kooperantima, umirovljenicima i ostalim građanima. Prosvjednici, koje je okupio Sindikat metalaca Hrvatske, traže u prvom redu ostvarivanje svojeg temeljnog prava – prava na rad, za koji će biti i plaćeni.

Sindikalisti su podsjetili da je Treći maj već dvadeset godina talac politike, prozvavši sve dosadašnje Vlade kao direktne krivce za neizdrživu situaciju. - Tražimo od Vlade da izda jamstva za drugu tranšu kredita, da ministarstvo gospodarstva, Hrvatski fond za privatizaciju i Nadzorni odbor konačno imenuju Upravu, da se učini nešto s brodom Monte Carlo koji ovdje stoji već šest mjeseci te, konačno, isplatu plaća, povratak radnika s čekanja i nastavak ugovorenih poslova. No, tu nije kraj. Tražimo ostavke odgovornih u Vladi – poručio je Juraj Šoljić, sindikalni povjerenik SMH za Treći maj.

Šoljić je okupljene obavijestio da je ujutro stigao poziv sindikalistima za sastanak u ministarstvu u petak. Upozorio je da tamo neće odustati od svojih zahtjeva. - Ukoliko Vlada ne napravi ono što treba, već pripremamo prosvjedni marš na Korzu u kojem će sudjelovati i radnici i kooperanti, i naše obitelji, branitelji, naši umirovljenici i svi građani – istaknuo je Šoljić. Željko Maričić, predsjednik Sindikata brodograđevne industrije 3. maj, naglasio je da su se sve njihove strepnje pokazale istinitima.

- Bojimo se da smo namjerno dovedeni u ovakvu situaciju – bez sredstava, bez novih brodova i bez perspektive – rekao je Maričić, direktno okrivljujući Vladu za put u propast tvrtke koja, suprotno uvriježenom mišljenju, puni, a ne prazni državni proračun. Inače, trećemajce se u posljednje vrijeme udara sa svih strana – njihova plaća ovisi o tome da Nadzorni odbor odobri upravi potpis ugovora s Uljanik plovidbom o dinamici plaćanja njihove novogradnje.

Da podsjetimo, sadašnja tehnička uprava nema ovlasti sama potpisivati takve ugovore, a odobrenje im je, za sada, potpisao samo predstavnik radnika u NO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:24