GRAD NA NOGAMA

PROSVJED U ZADRU ZBOG SLUČAJA KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU On je moje dijete mrcvario pola sata, a sad na Kalelargi pije kavu, dok je ona zatvorena u kući

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce" održala je u Zadru u srijedu miran prosvjed u znak potpore 18-godišnjoj djevojci koju je u lipnju brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je nakon šest mjeseci, po sili zakona, pušten iz istražnog zatvora.

Na prosvjedu, na kojemu se najprije na Narodnom trgu, a zatim i ispred zgrade Županijskoga suda okupilo oko tisuću ljudi, građani su nosili natpise "Po japankama se zlo poznaje", "Kakav je miris krvi na vašim rukama" i "I ja sam Lorena". Okupljeni su tražili da Državno odvjetništvo promijeni kvalifikaciju za kazneno djelo koje se stavlja na teret Kovačeviću Daruvarcu u "pokušaj ubojstva" jer bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kao sada, kad ga se tereti za nanošenje teških ozljeda.

Marija Jerončić, jedna od organizatorica prosvjeda, istaknula je kako žele poduprijeti sve žrtve nasilja koje se u sudskim procesima dodatno traumatiziraju.

Na prosvjednom skupu govorila je i Ana Gurlica, majka pretučene djevojke, koja je rekla kako je njezino dijete zatvoreno u kući, a njezin zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

FOTOGALERIJA: Veliki prosvjed u Zadru zbog slučaja Daruvarac

"Hvala vam, dragi ljudi, vi ste spasili moje dijete, podigli ste je. Sada je prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim da ga se tereti za pokušaj ubojstva jer on je moje dijete mrcvario pola sata na podu, to nisu samo teške tjelesne ozljede", rekla je Gurlica.

Ispred suda su se čitala i svjedočanstva zlostavljanih žena na Facebook grupi koja je pokrenula prosvjed.

Darko Kovačević, zvani Daruvarac, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, pušten je u petak na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

U nastavku pročitajte tijek prosvjeda u Zadru

NOVO 16:40 --> Iako je službeni dio prosvjeda završio, ljudi još uvijek pristižu ispred zgrade Suda. Prema nekim procjenama prosvjed je počeo s 500-tinjak ljudi, a kasnije ih je bilo još sve više. U jednom trenutku pripadnici navijačke skupine Tornado pokušali su zapaliti baklju, ali ih je policija u tome spriječila. Ispred Suda bio je i veliki broj pripadnika policije, prenosi Dnevnik.hr.

Podršku prosvjedu došao je dati i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

---

15:30 Prosvjednici su stigli do zgrade suda na Narodnom trgu ispred kojega pomoću megafona upozoravaju na nepoštenu sudsku praksu i traže promjenu sustava. Također, čitaju se potresna svjedočanstva napadnutih žena.

'Jučer je bila Lorena. Danas može biti bilo koja od nas', kažu prosvjednice.

Okupljenima se obratila i Lorenina majka te izrazila zahvalnost za ovoliku podršku.

'On je moje dijete mrcvario pola sata. Svi vi ste ju digli, ona se jako boji, policija je čuva. Ona ne smije van, još joj je glava natučena. Konstantno dobivamo prijetnje, svaki dan, na Facebook, messenger... Jedan je priveden i bio dva dana u pritvoru. Prijete joj da će meni ići na sprovod.Počinitelj pije kavu na Kalelargi, a ona je zatvorena u kući. Dijete prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim vam reći hvala jer ste podigli moje dijete svojom podrškom i spasili ste je od smrti', kazala je Lorenina majka Ana Gurlica.

---

15:25 Prema procjenama policije, u prosvjedu sudjeluje nekoliko stotina ljudi. Nose transparente s natpisima 'Stop nasilju pravosuđa', 'Pravda za nju', Kakav je miris krvi na vašim rukama?', 'Kad nepravda postane zakon, otpor postane nužnost' i slično.

---

15:20 'Želimo dati podršku svim žrtvama nasilja i da se ne žrtve kroz sudske procese na traumatizira dodatno', rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Marija Jerončić za N1.

---

15:15 Na prosvjedu su majka, brat i sestra pretučene djevojke: 'Lorena, nažalost, nije mogla doći jer se oporavlja od operacije.'

---

15:10 Povorka je s trga krenula prema zadarskom sudu. Svi sudionici se mole da ne koriste pirotehnička sredstva.

---

Točno u 15 sati u Zadru je počeo velik prosvjed u organizaciji Građanske inicijative 'Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike'.

Na Narodnom trgu okupilo se mnogo građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević Daruvarac.

Građanska inicijativa pokrenula je i Facebook stranicu koja već broji skoro 4.000 članova.

U najavi današnjeg prosvjeda stoji:

'Danas je dan D! Prvo bismo se još jednom zahvalili svima na svemu! Da ponovimo bitne stavke prije samog prosvjeda.

1. Naglašavamo opet da je prosvjed BEZ političkih obilježja - dolazio kao sugrađani i sugrađanke.

2. BEZ poziva na nasilje i prijetnje premda su se neki bunili zato što se tim, pogotovo s obzirom na veliku medijsku pažnju, lako skrene pogled s glavne poruke prosvjeda koja je: podrška Loreni i obitelji, podrška svim žrtvama nasilja, bezuvjetna osuda nasilja, zahtjevati prestanak zloupotrebe sudskih i pravnih ovlasti, uputiti kritiku pravosuđu i slično

3. Ponesite svoje transparente i zviždaljke, ali nemojte pirotehniku jer smo u tih prijavljenih sat vremena odgovorne za sve, a i vi ste sami odgovorni da nitko ne nastrada, pogotovo djeca.

4. Sve osobe koje su se javile za nešto donijeti (megafon, prsluci) i sve naše redarke i redari neka dođu barem POLA SATA (ako ste u mogućnosti) prije prosvjeda na Narodni trg.

5. U 15 h će se održati prvi govor na trgu, a potom krećemo u mirnoj povorci prema sudu gdje ćemo još jednom zahtijevati pravdu te potom čitati svjedočanstva žena (HVALA VAM još jednom!)'

'Hrvatska nema nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje. Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo dosta, kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili', kažu iz inicijative.

Organizatori prosvjeda mole sve okupljene da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente, piše Zadarski list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:59