ISPRED MINISTARSTVA

Prosvjed učitelja: ‘Naš paralelni rad nema radno vrijeme, uvijek smo tu za učenike i roditelje‘

Predsjednik Školskog sindikata Preporod tvrdi kako je Ministarstvo s problemima upoznato prije četiri mjeseca, no nije ništa poduzelo
Prosvjed učitelja i nastavnika
 Mirela Lilek

Počeo je prosvjed učitelja i nastavnika ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prosvjedom žele upozoriti na probleme koje u školama izaziva paralelna nastava (u školi i online), neravnopravan status učitelja u samoizolaciji, nerefundiranje troškova za rad od kuće i nedostatak tehničkog osoblja u školama, prvenstveno spremačica.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić tvrdi kako je Ministarstvo s problemima upoznato prije četiri mjeseca, no nije ništa poduzelo.

image
Prosvjed učitelja i nastavnika
Mirela Lilek
image
Prosvjed učitelja i nastavnika
Mirela Lilek
image
Prosvjed učitelja i nastavnika
Mirela Lilek
image
Prosvjed učitelja i nastavnika
Mirela Lilek

- Naš paralelni rad nema radno vrijeme, uvijek smo tu za učenike i roditelje. Raditi dva zahtjevna posla, gdje nema fušarenja, gdje daješ sve od sebe, može samo učitelj. A ne platiti dvostruki rad može samo Ministarstvo, poručila je učiteljica razredne nastave Željka Kollert.

Učitelji i nastavnici upozoravaju kako za rad od kuće ne dobivaju službeni nalog pa je takav rad u "sivoj zoni".

Uz to, najavljeno im je da će početkom godine svi dobiti laptope.

- Gdje su pare, pardon, gdje su laptopi - pitaju.

Savjetnik ministra: Ova Vlada itekako brine za prosvjetne djelatnike

Glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin odgovorio je na tvrdnje sindikata Preporod, istaknuvši da Vlada nije dirala u prava zajamčena kolektivnim ugovorima nego je osigurala i povećanje plaća, što je jasan pokazatelj da brine za prosvjetne djelatnike.

"Unatoč većem padu BDP-a, Vlada ne samo da nije dirala u prava zagarantirana kolektivnim ugovorima nego je usprkos svemu osigurala i povećanje plaća od 1.1 2021. u iznosu od 4 posto za sve prosvjetne radnike, što nas dovodi do ukupne brojke kumulativnog povećanja plaća za prosvjetne radnike od više od 20 posto. To je jasan pokazatelj da itekako brinemo za prosvjetne djelatnike", izjavio je za Hinu Pavičin.

"Usprkos tome, pojedinci su se odlučili na prosvjed protiv onih koji su im to osigurali. Ako je i od Stipića previše je", dodao je.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao je danas prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom "Korona škola" na kojem žele upozoriti na probleme s kojima se susreću radnici u školama u vrijeme odvijanja nastave po A,B i C modelu, kao što su paralelna nastava, troškovi nastavnika kod izvođenja online nastave te plaće za vrijeme bolovanja.

Što se tiče paralelnoga rada, Pavičin kaže da on vjerojatno proizlazi iz upute Ministarstva da učitelji moraju biti i u kontaktu s onim učenicima koji su bolesni ili u samoizolaciji.

"Od toga nećemo odustati bez obzira na prosvjede, jer smo svi mi tu zbog učenika i na njima treba biti fokus obrazovnog sustava. Naša uputa je da se taj rad s učenicima organizira u okviru redovitog osmosatnog radnog vremena tako da nema govora o nikakvom paralelnom i dodatnom radu", ističe Pavičin.

Neistinitom ocjenjuje tvrdnju da se nastavnicima u samoizolaciji plaća smanjuje za dvije trećine. Napominje da rad škola ne organizira Ministarstvo nego ravnatelji.

"Ravnatelj, ako mu organizacijske mogućnosti dopuštaju, može učitelju koji je u samoizolaciji omogućiti i redovan rad. Ako ravnatelju organizacijske mogućnosti to ne dopuštaju, učitelj će biti u samoizolaciji i samo za to vrijeme će mu biti smanjena plaća, ali nikako za dvije trećine nego za nekoliko stotina kuna ovisno o visini primanja", objašnjava.

Pitanje refundacije troškova "riješit će se izmjenama Zakona o radu te smo tu apsolutno otvoreni za razgovore modelima i načinima", kaže Pavičin, a što se tiče tehničkoga osoblja, u posljednja tri mjeseca odobreno je zapošljavanje više tehničkog osoblja nego u prvih 7 mjeseci ove godine.

"U posljednja tri mjeseca odobreno više od 300 zahtjeva, a procedura odobravanja se nastavlja i dalje", dodaje ministrov savjetnik Pavičin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:36