TEŠKO JE OČEKIVATI KRAJ ŠTRAJKA

PROSVJETARI NISU IMPRESIONIRANI Učitelji iz cijele Hrvatske masovno dijele fotografije na kojima poziraju s jasnim odgovorom na Vladinu ponudu

 
Zagrebačka Športska gimnazija
 Privatni album

Nakon sinoćnjeg maratonskog sastanka u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata iz sustava izašli su pred novinare i otkrili ponudu koja se na kraju sastanka našla na stolu.

I dok je premijer odašiljao pozitivne poruke tvrdeći da je kvalitetan kompromis postignut, predstavnici sindikata bili su suzdržani. Poručili su tek da će članovi sindikata na referendumu odlučiti pristaju li na Vladinu ponudu.

Kako bi dodatno objasnio što je na stolu, premijer Plenković izašao je jutros pred novinare i ponovio Vladinu ponudu. Plenković smatra da su sa sindikatima imali jako dobre razgovore i da je paket koji je na stolu "zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan".

"Važno je da to čuju i znaju naši učitelji, profesori, nastavnici i svi u obrazovnom sustavu, ponudu Vlade moramo gledati integralno", kazao je.

Ona se sastoji od ponude kroz Temeljni kolektivni ugovor, dakle, povećanje osnovice 6,12 posto plus odmah od 1. prosinca ove godine s plaćom koja će biti isplaćena u siječnju tri posto kroz posebni dodatak, čime će već u veljači svi učitelji i nastavnici imati pet posto veću plaću nego sada.

Drugi val je 1. lipnja kada se kumulira dodatnih dva posto kroz TKU, dizanje osnovice i još jedan posto kroz ovaj dodatak. Za plaću u srpnju, kada idu godišnji odmori, imaju veću plaću nego danas osam posto.

Još dodatnih dva posto osnovice 1. listopada kroz TKU, a to je 10,40 posto u idućoj godini. Oni koji su danas imali plaću x, imat će x plus 10 posto iduće godine u ovo doba, pojasnio je Plenković Vladinu ponudu.

Ustvrdio je kako je to najveće povećanje plaća uopće, pri čemu će, najavljuje, ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje postoje u Uredbi o koeficijentima složenosti poslova, sa ciljem da se to dogovori i usvoji odmah nakon idućih izbora i da time imamo jasno definiran i uređen sustav plaća u državnom i javnom sektoru.

No, čini se da učitelji, nastavnici i profesori nisu impresionirani Vladinom ponudom. Tijekom prijepodneva na društvenim mrežama prosvjetni djelatnici masovno dijele fotografije na kojima poziraju s papirom u rukama na kojem piše 'NE'.

Kako se može vidjeti u opisima fotografijama, snimke dolaze i praktički svakog kutka Hrvatske pa je, sudeći po tome, teško vjerovati da će Vladina ponuda dobiti natpolovičnu podršku članova sindikata. Fotografije stižu iz Zagreba, Splita, Varaždina, Bakra, Vrbovca, Siska, Novske, Pazina...

Privatni album
Zagrebačka Športska gimnazija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:31