PRAVA IRELIGIOZNIH OSOBA

Protagora: Ministarstvo obrazovanja treba osigurati 'Dane kruha' bez vjerske diskriminacije

 Jure Mišković / CROPIX

Udruga Protagora od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži da nadolazeće održavanje svečanosti "Dani kruha" ne bude povod za diskriminaciju djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk i njihovu indoktrinaciju u katoličku vjeru, priopćili su u srijedu iz te udruge.

"Uzimajući u obzir da se proteklih godina svečanost neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obaveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, što je bio povod brojnim pritužbama roditelja, ovim Vas putem pozivamo da poduzmete potrebne mjere kako bi se vjerski dio svečanosti održavao isključivo u sklopu nastave katoličkog vjeronauka", napisali su u dopisu iz Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta.

Dopis su uputili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, UNICEF-u i Uredu pravobraniteljice za djecu.

Iz Udruge podsjećaju da je Ministarstvo lani provelo inspekcijski nadzor u najmanje jednoj školi te da je navedena praksa u hrvatskim školama protivna hrvatskim propisima, Konvenciji UN-a o pravima djeteta, kao i Ugovoru između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji u području odgoja i obrazovanja jer je, kažu, riječ o prinudnom vjerskom odgoju na svečanosti koja je obavezna za sve učenike.

Također, ističu da je Ured pravobraniteljice utvrdio kako ta praksa ukazuje na nespremnost i neučinkovitost odgojno-obrazovnog sustava da osigura poštivanje propisa, učenje djece poštovanju različitosti i toleranciji te uvažavanju prava i potreba drugih manjinskih zajednica, dok je u preporuci Ministarstvu preporučio da poduzme mjere kako se vjerske aktivnosti u školama i vrtićima ne bi prakticirale izvan odobrenog programa vjeronauka.

Protagora je u prosincu 2018. udrugu "Lijepa Naša" prijavila njihovoj krovnoj organizaciji Foundation for Environmental Education (FEE), a FEE je utvrdio da vjerske aktivnosti ne bi smjele biti dijelom aktivnosti koje se provode u sklopu FEE-ovih programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56