PREDALI ZAHTJEV ZA STEČAJ

PROTIV POSRNULE AGENCIJE KOMPAS MINISTARSTVO DIŽE OPTUŽNI PRIJEDLOG Inspekcija našla brojne nepravilnosti nakon važnog otkrića Jutarnjeg

Matko Bolanča, vlasnik Kompasa
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministarstvo turizma podignut će optužni prijedlog protiv turističke agencije Kompas Zagreb d.d., potvrđeno je Jutarnjem listu, nakon što je ta agencija 12. listopada ove godine predala Trgovačkom sudu zahtjev za stečajnim postupkom.

Odluka o pokretanju optužnog prijedloga, objasnili su u Ministarstvu, dolazi nakon što je turistička inspekcija u toj agenciji obavila nadzor nad radom zbog prijava brojnih nepravilnosti u radu, a ponajviše zbog otkrića Jutarnjeg lista vezanog uz obavezan iznos osiguranja u slučaju stečaja koji su turističke agencije dužne uplaćivati.

Naime, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, agencije su u Hrvatskoj dužne uplaćivati osiguranje u slučaju stečaja ili insolventnosti, a ono bi prema postojećim pravilima trebalo biti uplaćeno najmanje u visini 10 posto ukupnog prometa paket aranžmana ostvarenih u prethodnoj godini. Ipak, Jutarnji list otkrio je kako je jamčevina Kompasa u slučaju stečaja uplaćena kod osiguravatelja Euroherca iznosila samo 300 tisuća kuna, umjesto minimalnih šest milijuna, što je automatski značilo da se najveći dio Kompasovih putnika koji su uplatili, ali nisu konzumirali putovanje, nakon stečaja agencije ipak neće uspjeti naplatiti.

- Iz nalaza turističke inspekcije evidentno je kako su utvrđene nepravilnosti u radu turističke agencije te će protiv navedene turističke agencije biti podnesen optužni prijedlog. Sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu u koji je implementirana direktiva EU 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, propisana je obveza jamčevnog osiguranja za paket aranžman i osiguranja od odgovornosti za štetu zbog neispunjenja, djelomičnog ili neurednog ispunjenja obveza koje se odnose na paket aranžman, stoji u odgovoru Ministarstva turizma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:06