DRAMA NA ZAGREBAČKOM JABUKOVCU

PROVALILI NA TERASU KULTNOG KLUBA JABUKA, GRAD JE ŽELI PRETVORITI U PARKIRALIŠTE! 'Podnijet ćemo kaznene prijave, ovo je napad na imovinu i kulturu'

 PROMO

U ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića u četvrtak su provalili na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba. Time su na nasilan način počele pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba, ne samo u Zagrebu, već i šire, stoji u priopćenju koje je poslalo kultno zagrebačko okupljalište svih generacija.

'Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor, sam sebi izdao građevinsku dozvolu. Nejasno je kako je to moguće, s obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro', navode iz kluba.

PROMO

Prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli dobivenoj na uvid, terasa kluba, s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina, predviđena je za parkiralište.

Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli su prije 20-ak dana, što je klub prijavio Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija.

PROMO

'S obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001.godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom', stoji u priopćenju kultnoga zagrebačkog kluba.

Dodali su kako klub ipak nastavlja s radom prema najavljenome programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:11