ISTRAŽIVANJE ZA RTL

PRVA ANKETA O POSTIZBORNOJ DRAMI Što hrvatski građani misle tko bi s kim trebao koalirati, a tko bi trebao biti mandatar

 CROPIX

Izbori u Hrvatskoj su završili, no neizvjesnost oko formiranja buduće Vlade i dalje traje. Most i Božo Petrov drže sve konce u svojim rukama budući da bez njihovih 19 mjesta u Saboru ni HDZ-ova, ni SDP-ova koalicija ne mogu sastaviti Vladu. Čelnik Mosta u srijedu je ponudio veliku koaliciju nacionalnog jedinstva, ali ni Karamarko, ni Milanović nisu pretjerano zagrijani za njegovu ideju.

Što o svemu misle birači? Agencija Promocija plus za RTL je provela istraživanje na uzorku od 600 ljudi kojima je postavila pitanje 'Tko će nakon izbora sastaviti novu vladu i tko će biti premijer?'.

Na pitanje tko bi trebao biti premijer, 27 posto građana odgovorilo je - aktualni predsjednik Vlade Zoran Milanović. Da premijer treba biti netko iz Mosta, smatra oko 24 posto ispitanih, a da to treba biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko, misli tek 15 posto građana. Čak 30 posto građana odgovorilo je da - ne zna.

Za slučaj da bi premijer bio netko iz redova Mosta, 46.2 posto ispitanika u toj ulozi želi vidjeti Božu Petrova, dok se za Dragu Prgometa odlučilo 38,5 posto ispitanika. Ostatak se nije mogao odlučiti.

Na pitanje s kime treba koalirati Most, 28.5 posto ispitanika je za koaliciju s Hrvatskom raste, dok je 22 posto Domoljubnu koaliciju. Oko 17 posto smatra da treba ići na nove izbore, dok je za podršku Mosta manjinskoj SDP-ovoj vladi 7,7 posto, a manjinskoj HDZ-ovoj vladi 4,3 posto.

I konačno, građani nisu pokazali preveliki optimizam u razvoju tekućih pregovora o mogućim koalicijama. Najveći broj, njih 24 posto smatra da nam slijede novi izbori, 20 posto drži da će koaliciju oformiti Most i SDP, a 17.3 posto smatra da će razgovori rezultirati koalicijom Mosta i HDZ-a, zaključuje se i straživanje RTL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:44