'PERFORMANS' GORANA MACURE

PRVA ISPOVIJEST ŠIBENSKOG DOMARA: ZAŠTO SAM SE ZAKLJUČAO U ŠKOLU I OBLIJEPIO JE PLAKATIMA 'Jednostavno, to je u meni puklo. Prijetili su mi...'

 
desno: Goran Macura
 Nikša Stipaničev / CROPIX, screenshot HRT

Goran Macura (49), domar u Osnovnoj školi Brodarica u istoimenom šibenskom prigradskom naselju, u ponedjeljak se u 6 sati ujutro, kao i svaki dan, pojavio na svome radnome mjestu. No, radni dan nije počeo uobičajeno. Zaključao je velika ulazna staklena vrata školske zgrade na koja je prethodno nalijepio nekoliko plakata uvredljivog sadržaja. Na njima je pisalo: “Simona Mesarek (predsjednica Školskog odbora, op. a.) - tko si ti da mene tjeraš iz škole, opančarko ortodoksna?” “Za svaki moj dan proveden u Domovinskom ratu dobit ćeš po jedan plakat. Nije ih puno, samo tisuću.” “Simonin sustav školstva”.

Učenike koji su počeli pristizati na nastavu domar Macura propuštao je u školsku zgradu, ali ne i nastavnike i profesore koji su pod kišobranima ostajali čekati ispred zaključanih vrata. Ubrzo je netko od nastavnika pozvao policiju koja je na mjesto događaja stigla oko 7.30 sati. Ni policijske službenike domar nije htio pustiti u zgradu, doznajemo, nego su i oni bili “na čekanju” sve do dolaska ravnatelja Emila Božikova. Tek na zamolbu ravnatelja Goran Macura je pustio unutra policajce koji su ga potom priveli u Policijsku postaju Šibenik.

Nastava u jutarnjoj smjeni počela je s jednosatnim zakašnjenjem, a od 140 učenika viših razreda, na nastavi se pojavilo njih sedamdesetak. Gotovo polovinu učenika roditelji su vratili kućama, nakon što je stigla informacija o dolasku policajaca ispred školske zgrade, ne znajući što se događa.

Nikša Stipaničev / CROPIX

Radni status

- Policija je dobila dojavu oko 7.20 sati da se 49-godišnji muškarac zaključao u školi. Nakon dolaska policijskih službenika na mjesto događaja muškarac nije pružao otpor te je priveden u policijsku postaju. Nije bio naoružan i nije nikoga zatočio. Prema dosad utvrđenome, 49-godišnjak se na ovaj čin odlučio nezadovoljan svojim radnim statusom u Osnovnoj školi Brodarica. Policijski izvidi i razgovor s privedenim muškarcem oko utvrđivanja svih okolnosti koji su doveli do takvog njegova ponašanja su u tijeku i to će potrajati.

Naime, policijski inspektori morat će obaviti razgovore s više osoba koje je školski domar u dosadašnjim izvidima spomenuo obrazlažući razloge svog čina. Tek nakon dovršetka svih potrebnih izvida policija će u suradnji s DORH-om odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka protiv privedenog i eventualno drugih osoba - rekla nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Ono što je, pak, sigurno jest da ovaj čin domara Macure treba sagledati u kontekstu nedavnog reizbora ravnatelja Osnovne škole Brodarica. Nakon što je 14 godina obnašao tu dužnost, 1. ožujka profesoru Emilu Božikovu prestaje mandat ravnatelja. Nakon provedenog natječaja odlukom Školskog odbora (četiri glasa za, tri protiv) za novu ravnateljicu izabrana je Božikovljeva protukandidatkinja Maja Morić, dosadašnja učiteljica matematike u šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca.

Dosadašnji dugogodišnji čelnik škole Emil Božikov domarov čin nazvao je njegovim performansom kojim je Macura zapravo želio ukazati na mobbing i prijetnje kojima je bio izložen oko reizbora ravnateljske funkcije.

- Goran Macura član je Radničkog vijeća škole i otkad je raspisan natječaj, na njega su se stalno vršili pritisci da unutar tog tijela podrži kandidaturu Maje Morić za ravnateljicu. Macuri su prijetili gubitkom radnog mjesta, požalio mi se u više navrata, ako ne podrži moju protukandidatkinju za ravnateljicu. Prema mojim saznanjima, to je činila skupina mještana Brodarice i skupina ljudi iz Šibenika koji nemaju nikakve veze s našom školom, a koji su se uključili u lobiranje za Maju Morić. Macuri su dolazili i u obiteljsku kuću i vršili na njega pritisak - izjavio je Emil Božikov te dodao kako ne opravdava domarov čin zatvaranja škole, ali ga razumije.

Nikša Stipaničev / CROPIX

Verbalni sukob

U subotu je, pak, sve kulminiralo verbalnim sukobom između Gorana Macure i nastavnice matematike koja je i predsjednica Školskog odbora.

- Protekle subote domar Macura došao je u školu obaviti neke popravke, premda mu je bio neradni dan. Nisam bio u školi, ali sam dobio informacije da je Macuri predsjednica Školskog odbora, Simona Mesarek, zaprijetila protjerivanjem s njegova radnog mjesta.

Ona je od njega zatražila da joj kopira materijale vezane za proceduru izbora ravnatelja te se na njega izderala ‘Gdje si ti dosad, rekla sam ti da dođeš u 11, a ne u 11.15 sati. Ako ovo ne napraviš odmah, u ponedjeljak letiš s posla i nikad više nećeš raditi u ovoj školi’. Takav ton i obraćanje svisoka povrijedili su Macuru i on joj je odgovorio da je došao dobrovoljno u školu te da će tako otići jer mu je subota neradni dan.

Ništa osobno U nedjelju mi je Macura rekao kako mu je nastavnica Mesarek poslala SMS poruku u kojoj je navela da njezin istup prema njemu nije ništa osobno. Macuru je to, prema svemu sudeći, nakon svih prijetnji jako pogodilo pa se u ponedjeljak odlučio na čin zatvaranja škole kako bi skrenuo pozornost javnosti na sva događanja oko reizbora ravnatelja - ustvrdio je Božikov.

Nakon razgovora s ravnateljom Božikovim na hodnicima školske zgrade sreli smo nekoliko nastavnica i profesorica. Nitko od njih nije želio komentirati ove događaje. Nisu nam htjele dati ni broj mobitela predsjednice Školskog odbora Simone Mesarek. Do njezina broja ipak smo uspjeli doći, nazvali je, ali se nije javila.

- Ravnatelj Božikov ne govori istinu. Nisam prijetila protjerivanjem s posla domaru Macuri - prenosimo kratku izjavu Simone Mesarek s portala Šibenik IN.

'To je u meni puklo'

Goran Macura o svojem je postupku progovorio za HRT. U ekskluzivnoj izjavi javnoj televiziji rekao je da je atmosfera u školi posljednjih dana bila nepodnošljiva.

- Je li se vršio pritisak na vas, kome će ići glas za ravnatelja?, upitala ga je novinarka.

- Tako je. Da se glasa za protukandidata da me čeka radno mjesto. Ako ne glasam, da me ne čeka radno mjesto, odgovorio je Macura.

- Jednostavno, to je u meni eskaliralo, da se meni prijeti na taj način što sam ja nekoga odabrao... Onda, jednostavno, to je u meni puklo, dodao je.

Na kraju je uputio i ispriku zbog svog 'performansa', nakon kojega je bio čak sedam sati na policijskom ispitivanju.

- Svim mještanima Brodarice, Grebaštice ja se ispričavam. Meni su samo na pameti bila djeca i ništa apsolutno drugo, zaključio je Macura koji u školi radi na zamjeni. (JL)

U školi su strasti uzavrele zbog izbora novog ravnatelja

Na temelju provedenog natječaja ravnatelja je birao sedmeročlani Školski odbor. Za dosadašnjeg ravnatelja glasovale su predstavnica Radničkog vijeća Marina Paškalin te predstavnice Učiteljskog vijeća Simona Mesarek i Silvana Marin jer je to bio većinski stav školskih tijela koje predstavljaju. Za kandidatkinju Maju Morić glasovala su sva tri predstavnika Grada Šibenika (osnivača školske ustanove) Ivica Vukelja, Branka Vrančić i Andrija Španja. Presudni četvrti glas za izbor Maje Morić dao je predstavnik Vijeća roditelja u Školskom odboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:11