UŽARENA ATMOSFERA

PRVA KOLEBANJA U VRHU PROSVJETNIH SINDIKATA Dio povjerenika uoči referenduma članstvu slao popustljive poruke koje su razbjesnile nastavnike

 CROPIX

Nastavnička grupa Nastavnici organizirano počela je jučer objavljivati preliminarne rezultate referenduma među zaposlenicima škola o najnovijoj ponudi Vlade prosvjetarima, prema kojima se njih više od 90 posto izjasnilo da ponudu ne prihvaća i da je spremno nastaviti štrajk sve do ispunjenja zahtjeva.

Podatke ova grupa objavljuje kako im pristižu, na popisu se poimence navode škole iz cijele Hrvatske, a do jučer predvečer bilo ih je više od stotinu u kojima su redom zaposlenici slali odbijenicu Vladi na ponudu “o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima”, kako je ironično nazivaju u grupi Nastavnici organizirano.

Prvi rezultati

Na društvenim mrežama od srijede, otkad je počelo izjašnjavanje među 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama na Vladin prijedlog da se plaće u prosvjeti do kraja iduće godine povećaju za ukupno 10,4 posto, ne prestaju poruke bijesnih prosvjetara kako je to nešto posve drukčije od onoga što su tražili. Drugim riječima, ne slažu se što im umjesto rasta koeficijenta od 6,11 posto Vlada nudi uvođenje dodataka u ukupnom iznosu od pet posto, kroz nekoliko etapa ove i iduće godine, dok ponudu o rastu osnovice svim zaposlenima u javnim i državnim službama od 6,12 posto od iduće godine nisu stavili na izjašnjavanje jer u njihovim sindikatima kažu da se ona odnosi na sve, a ne samo na resor prosvjete.

Koliko su podaci nastavničkih grupa točni znat će se već danas, kad će organizatori, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, predstaviti rezultate izjašnjavanja.

- Podatke o izjašnjavanju dat ćemo u petak na konferenciji za medije. Budući da izjašnjavanje još traje te će se protegnuti i na petak, a prebrojavanje glasova i razgovori s terenom ne ostavljaju slobodnog vremena, najljubaznije vas molimo da vaša pitanja sačuvate za sutra, jer vam se danas nećemo stići telefonski posvetiti i odgovarati na upite - napisali su jučer u mailu medijima Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, pa nije bilo moguće doznati je li raspoloženje prema Vladinoj ponudi u školama doista takvo kakvo pokazuju podaci grupe Nastavnici organizirano.

- Prema našoj proceduri, najprije trebamo utvrditi je li na referendum izašlo više od 50 posto plus jedan član naših sindikata, što je preduvjet da referendum bude valjan. Rezultate ćemo objaviti u petak, ali i taj dan će se na nekim mjestima izjašnjavanje još provoditi - objasnila je Sanja Šprem.

Podatke o izjašnjavanju svojih članova u petak će objaviti i školski sindikat Preporod, koji referendum provodi samostalno među svojim članovima.

Sporna poruka

Iako dojam o nikad ujedinjenijoj prosvjeti ne jenjava, jučer je do medija stigao dopis jednog od sindikalnih povjerenika Sindikata hrvatskih učitelja, u kojemu povjerenicima toga sindikata u školama savjetuje kako provesti izjašnjavanje među zaposlenicima. Ono što je u tim uputama razbjesnilo nastavnike po društvenim mrežama jest rečenica: - U slučaju nastavka štrajka dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni i nema više nikakvih pregovora. U tom slučaju ne ostvaruje se ono što je predloženo sporazumom (s Vladom op.a.), jer on nije ni prihvaćen.

To je dio baze shvatio, zapravo, kao poruku s vrha sindikalne vertikale, odnosno protumačili su to kao reteriranje sindikalnih čelnika koji su vodili pregovore. Smatraju da su upute zapravo ublažena i umjerena retorika koja dio članstva može pokolebati i kojom im se sugerira da na referendumu, zapravo, prihvate Vladinu ponudu u stilu “daj što daš”. I popratno pismo sindikalaca koje je išlo uz referendumski listić nije sadržavalo nikakve jače preporuke da se ponuda odbije, jer to nije ono što se u pregovorima tražilo.

- Ubrzo nakon što smo objavili tekst o dezinformacijama, nagovaranjima i plašenjima, stigao nam je dokument za koji se tvrdi da je službeni dopis Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) povjerenicima i članovima, a vezano za referendum. Oprez koji možete primijetiti u prethodnoj (gore navedenoj op.a.) rečenici uzrokovan je činjenicom da su neke formulacije u tom dopisu toliko čudne da još uvijek nismo sigurni je li riječ o falsifikatu kojim se želi ocrniti ovaj sindikat ili je zaista riječ o manipulaciji i zastrašivanju koje SHU provodi nad svojim članovima kako bi ih prisilio da glasaju ZA sporazum - napisali su na portalu Nastavnici organizirano.

Ne bojimo se

Iako nitko iz vrha školskih sindikata nije jučer bio dostupan za novinare, pa tako nismo mogli doznati njihov stav, jedan od sindikalnih povjerenika koji nam se javio samo je kratko rekao:

- Zar mislite da netko stvarno može zaplašiti 26 tisuća članova Sindikata hrvatskih učitelja?

Jesu li se sindikalni čelnici pokolebali ili ne, jesu li na sastanku s predstavnicima Vlade dobili impuls kako je zadnja ponuda doista i konačna i da prosvjetari u ovom trenutku doista ne mogu nikakvim pregovorima izboriti ništa više, odgovorit će danas. Raspoloženje među prosvjetarima je užareno, ne može ih zaustaviti ni najava da nakon 15. studenoga dani u štrajku neće biti plaćeni. Ako se to obistini, naime, svaki će prosvjetar u štrajku do danas imati devet neplaćenih radnih dana, zbog čega bi u prosjeku mogao ostati bez oko 2800 kuna na plaći. U svakom slučaju, zasad je posve izgledno da će se štrajk, koji je danas ušao u 35. dan, nastaviti i idući tjedan, a tek treba vidjeti koji su daljnji scenariji koji bi ga mogli privesti kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01