NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PRVA PRESUDA ZA STRAHOVITU POPLAVU U RAJEVU SELU 2014. Sutkinja Zelić: 'Župan Galić je kriv za žrtve, nije na vrijeme naredio evakuaciju'

 
 CROPIX

Bila je to prekrasna, sunčana subota. U Rajevom Selu i Posavskim Podgajcima slavila se krizma i brojni su mještani u svojim kućama i dvorištima ugostili svoje najbliže. Drugi su bili u nekim svojim poslovima. Petar Sirotković tako je popravljao ulazna vrata dvorišta obiteljske kuće u kojoj je živio sa svojom majkom Ružom, koja je u tom trenutku bila s njim na dvorištu. Nitko nije ni slutio da će samo koji trenutak poslije nastupiti kataklizma epskih razmjera kakva se u Hrvatskoj ne pamti.

- U jednom trenutku vidio sam da se od nasipa, koji je od naše kuće udaljen oko 200 metara, probija voda. Rekao sam majci da uđe u kuću i pošao za njom, a voda je tolikom brzinom nadirala da je skupa s nama ušla u kuću. Počeli smo podizati stvari na ormare, a voda nam je već bila do koljena. U tom trenutku zatvorila su se vrata sobe u koju je mama ušla i ostala unutra. Otvoriti ih nisam mogao, pa sam ih pokušao probiti, uspio sam napraviti jednu manju rupu, dozivao sam majku, ali sve je bilo uzalud - riječi su kojima je Petar Sirotković opisao dramatične trenutke subotnjeg poslijepodneva 17. svibnja 2014. godine kada se oko 15 sati kod Rajeva Sela pod teretom nabujale Save raspao nasip koji je štitio selo.

Prisljen na tužbu

Petar se uspio domoći krova kuće na kojemu je dočekao spasioce. Majčino tijelo pronađeno je nekoliko dana poslije. Ruža Sirotković i njezin susjed Franjo Šoltes jedine su ljudske žrtve strahovite poplave koja je doslovno uništila Rajevo Selo, Gunju te dobar dio Račinovaca, Đurića, Posavskih Podgajaca... Država je mještanima obnovila kuće, objekte, dio stočnog fonda..., ali Petru Sirotkoviću nije htjela nadoknaditi duševnu bol zbog majčine smrti. Pa je on tužio državu, a Općinski sud u Županji dao mu je za pravo i nepravomoćnom presudom donesenom 19. siječnja 2018. odredio da mu je država dužna isplatiti 155.000 kuna odštete.

Za duševne bolove zbog smrti majke 150.000 te još 5000 na ime žalobne odjeće, tzv. crnine i troškova pogreba. No, ono što je u ovoj presudi možda i važnije jest obrazloženje presude koju je donijela sutkinja Helena Zetić, a koje kaže da je “tužitelju šteta nastala nepravilnim radom župana Vukovarsko-srijemske županije”. Drugim riječima, za ljudske žrtve poplave u Cvelferiji odgovornim je nepravomoćnom presudom proglašen HDZ-ov župan Božo Galić.

On je, naime, prema izvedenim dokazima dan prije probijanja nasipa od ljudi iz Hrvatskih voda i DUZS-a dobio usmene informacije da bi bilo uputno “donijeti odluku o evakuaciji stanovništva zbog opasnosti od poplave koja je već bila evidentna”. Odgovorio je da je evakuacija “vrlo ozbiljna stvar” te da može “doći do panike i masovnog napuštanja položaja na zečjim nasipima i branjenim područjima”.

Prekasna reakcija?

Zbog toga je zatražio pisane preporuke za postupanje. Nakon svega, župan 17. svibnja u 12.28 sati, dakle dva i pol sata prije puknuća nasipa, donosi odluku o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva, a odluku o evakuaciji “tek 17. svibnja u 21 sat”. Sud zaključuje da je odluka župana bila “neadekvatna i nepravovremena, iako je imao sve potrebne informacije”. Zastupnik države, državni odvjetnik iz Vukovara, tvrdio je da je poplava bila posljedica “više sile” te da država ne može biti objektivno odgovorna, no sutkinja to nije prihvatila.

ODO je najavio žalbu na ovu presudu, a iz ureda župana Galića poručili su da je “presuda donesena na potpuno pogrešno shvaćenom činjeničnom stanju”. Ističu da je odluku o proglašenju katastrofe bila u nadležnosti Vlade RH. Potvrdili su da je župan imao usmene zahtjeve za evakuaciju, no tvrde “pismeni zahtjev iz Hrvatskih voda župan nije dobio”.

“S obzirom na pogoršanje stanja na terenu i rast vodostaja, župan je donio odluku o pripremi za eventualno zbrinjavanje i sklanjanje ugroženog stanovništva prema prioritetima, a 17. svibnja upućeni su autobusi Poleta i Čazmatransa i već oko 14 sati su bili na lokacijama, no stanovništvo je odbijalo otići”, odgovorili su iz ureda župana Galića te dodali da je on učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti.

“Plaćali su za stoku, ali ne i za ljude”

Hrvoje Lešić, odvjetnik Petra Sirotkovića, rekao nam je da je njegov klijent zadovoljan presudom, ali i da je teško bolestan te da zbog operiranog grla ne može komunicirati s medijima. Smješten je u jednom Domu za starije i nemoćne osobe. Lešić nam je, pak, naveo da do ovog suđenja nije ni trebalo doći.

- Imali smo dvije ljudske žrtve u poplavi i država je trebala pristati na izvansudsku nagodbu i isplatiti odštetu. Degutantno je da se mještanima plaćala odšteta za uginulu stoku, a za izgubljeni ljudski život to se nije htjelo učiniti - rekao je Lešić.

Pokušali smo doznati i je li obitelj Šoltes za smrt Franje Šoltesa tražila ili dobila odštetu, no na kućni telefonski broj nitko se nije javljao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43