OŠ DRAGANIĆI

PRVAŠIĆIMA USKRATILI OBROK ZBOG NEPODMIRENIH RAČUNA? Ravnateljica: 'U mojoj školi nitko nikad nije bio gladan'

 
OŠ Draganići
 Facebook

Zbog četvero djece prvog razreda Osnovne škole Draganići koja su u ponedjeljak ostala bez školskog obroka Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu i zastupniku romske manjine Veljku Kajtaziju prijavljena je ravnateljica škole Marija Jurčić.

Prvašići nisu dobili obrok jer njihovi roditelji nisu podmirili račune za školsku prehranu, a prema tvrdnjama Melite Sudar Begov, koja je ravnateljicu i prijavila, drugoj djeci bilo je zabranjeno podijeliti svoj obrok s prijateljima.

- Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja, rekla je Sudar Begov za Radio Mrežnicu.

Sudar Begov smatra kako se nije smjelo dogoditi da djeca trpe posljedice nečega za što nisu kriva niti su smjela biti izložena ovakvoj situaciji. U utorak je otišla na razgovor s ravnateljicom na kojem je raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete te donijela donaciju hrane za četvero djece koja su u ponedjeljak ostala bez obroka.

Karlovačka županija je pak već zatražila očitovanje ravnateljice o ovom slučaju. U njemu ravnateljica kaže kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu ni jednom platili, piše Radio Mrežnica.

Napominje da je cijena obroka u školi 5 kuna po danu te da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok.

- U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda, kaže ravnateljica.

Na kraju se ispričala zbog toga što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno.

- Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali, navela je ravnateljica, kako ju je u srijedu citirao Radio Mrežnica.

U međuvremenu, Marica Jurčić se u četvrtak oglasila priopćenjem u kojem kaže kako u njezinoj školi nitko nikad nije bio gladan te da u školi nema učenika romske manjine.

- Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakva ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25. 5. 2020. nisu podmirili ni lipe, poručuje Jurčić.

- U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već gotovo 37 godina. Brinem se o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demanti spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor sastat će se u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje. Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama, zaključila je ravnateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:00